İŞTE O AÇIKLAMALAR:
Bediüzzaman, hayatını Kuran'a ve Resulullah'ın sünnetine adayan büyük bir İslam alimiydi. İnsanların hem dünyalarının hem de ahretlerinin kurtulmasına çalışıyor, ebedi saadet kazanmalarını istiyordu. O İslam'a ve Kuran'a hizmet etmek için hiçbir şeyi alet etmedi. Kimseden bir şey istemedi hiçbir dünyevi makamı kabul etmedi ve hedefine koymadı. Amacı insanlığın kurtuluşuydu.
EN BÜYÜK MESELESİ İMANLARININ KURTULMASIYDI
O insanların en büyük meselesinin "imanlarının kurtulması" olduğunu söyleyerek; günümüzün en büyük problemi olan olan anarşi ve terör tehdidine karşı da çözüm olarak Allah'a ve ahirete imanla kalplere birer Ma'nevi yasakçı yerleştirilmesi gerekliliğini ifade etti.
Bediüzzaman, en yüksek bilimin Marifetullah yani Allah'ı bilmek ve tanımaya çalışmak olduğunu belirterek bütün ilimlerin ancak kainatın sahibi, bütün mahlukatın ve mevcudatın yaratıcısının bilinmesi ile hakiki bilim olabileceğini ifade etti. "İnsanlığın var olduğu günden beri necisin? Nereden geliyorsun? Ve burada vazifen nedir?" gibi büyük sorularının cevaplarının bulunmasıyla; bunun da, ancak fen bilimleri ile din bilimlerinin beraber okutulmasıyla olabileceğini söyledi. Modern bilimlerin ve fenlerin sadece Cenabı Hakk'ın kainatta koyduğu kanunların keşfedilmesinden ibaret olduğunu ve evrende işleyen bütün kanunların ve tasarrufların da Allah'ın isim ve sıfatlarının tecelli be tezahürleri olduğunu hep vurguladı.
BEDİÜZZAMAN BİR VATAN KAHRAMANIYDI
İstanbul'un İngiliz işgalinden kurtulmasında önemli mücadeleler verdi. Birinci dünya savaşında Van Erzurum, Bitlis ve Muş'un Rus ve Ermeni istilasından kurtulmasında talebeler ile birlikte savaştı Ruslara esir düştü. Bediüzzaman sadece bir din alimi değil aynı zamanda vatan savunmasında büyük bir kahramandı. Osmanlı'nın son Harbiye nazırlığı tarafından kahramanlık madalyasıyla ödüllendirildi.