Hollanda'nın arkasındaymış
Hollanda'nın
skandal tutumuna Almanya'dan destek geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Hollanda'ya tam destek veriyorum ve dayanışma içindeyim" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı isim vermeden eleştiren Merkel, Nazi karşılaştırmalarının yersiz olduğunu belirtti. Merkel, "Bu tür açıklamalar Nazi kurbanlarının acılarını küçümsüyor. Ben Alman Meclisi'nde yaptığım konuşmada, Türkler tarafından Almanya'ya dönük nasyonal sosyalizm benzetmelerine karşı çıktım. Bu konudaki karşı tutumum tabii ki dost ülkeler, örneğin Hollanda gibi, için de geçerlidir" dedi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de "Alman hükümeti olarak Hollanda'nın önlemlerini ne değerlendirebilir, ne de eleştirebiliriz" dedi ve ekledi: "Şu bilinmeli; Türkiye'nin Hollanda hükümeti ve toplumuna karşı ölçüsüz açıklamalarıyla ilgili, Hollanda ile dayanışma halindeyiz."
Almanya'dan yasak sinyali
Avrupa'nın yasakçı zihniyetine bir yenisi daha eklendi. Almanya Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier, Almanya'da da Türk siyasilere yönelik Hollanda'dakine benzer bir yasağın sinyalini verdi. Altmaier, Alman yasalarının ihlal edilmesi veya "tamamen kabul edilmez şeyler" söylenmesinin kırmızı çizgileri olduğunu kaydetti. Altmaier, buna Türk siyasilerin Nazi karşılaştırmasının da dahil olduğunu vurguladı. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Türk siyasilerin Almanya'da seçim kampanyası yapmasına karşı olduğunu söyledi. Maiziere, "Almanya'da Türk seçim mücadelesine yer yok" dedi. Bakan, ancak Hollanda'daki gibi bir seyahat yasağının ise akıllıca düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
Çifte vatandaşlık da rahatsız etti
HIristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Günter Krings, Almanya'da çifte vatandaşlığın kaldırılması gerektiğini savundu. Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer de "opsiyon modeli"ne geri dönülmesi gerektiğini savundu. Scheuer, "Ebeveyni yabancı olan bir çocuk Alman vatandaşlığını kabul etmek istiyorsa öncelikle bizim değerlerimize bağlı olduğunu göstermeli. Kim geldiği ülkenin iç politikasına angaje olmak istiyorsa, bunu o ülkede yapsın, Almanya'da değil" dedi.
Opsiyon modeli nasıldı?
Hıristiyan Birlik Partileri - Sosyal Demokratlar koalisyonu, Sosyal Demokratlar'ın ısrarı ile 2014'te opsiyon modelini iptal etmişti. Yeniden gündeme getirilen modele göre Almanya'da doğan göçmen çocukları 23 yaşına geldiğinde Alman veya ailelerinin geldiği ülkenin vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyordu.