Başbakan Yıldırım, Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile Çankaya Köşkü'nde baş başa görüştü. İki Başbakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Dost ve müttefik Danimarka'nın Başbakanı Rasmussen'i Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, görüşmenin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerin ve beklentilerin aktarılması ve 15 Temmuz gecesi Danimarka'nın Türkiye ile olan yakın dayanışmasının bir kez daha teyit edilmesi şeklinde geçtiğini aktardı.
İki ülke ilişkilerinin her alanda daha da ileriye taşınması konusunda mutabakat olduğunu bildiren Yıldırım, görüşmelerde birçok sorunu konuştuklarını, bölgesel konulara değindiklerini ifade etti.
TERÖRLE MÜCADELE
Görüşmede, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkilerinin geleceğini de konuştuklarını anlatan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Terörle mücadelede uluslararası iş birliğine olan ihtiyacın bugün, düne göre daha fazla olduğu konusunda Danimarka'nın da Türkiye'nin de aynı düşünceleri paylaştığını gördük. PKK, PYD, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleriyle aynı anda mücadele etmek durumunda olan Türkiye'nin desteklenmesi, bu mücadelelerin başarıya ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Özellikle Danimarka hükümetinin bağımsız mahkemelerinin, PKK terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin kapatılmasına ilişkin kararı, bu mücadelede güzel bir örnek olarak görülmektedir. Teröre karşı Danimarka ile süregelen olumlu iş birliğimizin, bir terör örgütü olan ve son günlerde bu darbenin gerçekleştirilmesinde başrolü oynayan FETÖ ile mücadele konusunda da devam etmesi en büyük arzumuzdur."
AVRUPA BİRLİĞİ İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Avrupa'daki bazı çevrelerce Türkiye'ye karşı yürütülen karalama kampanyalarına ilişkin Danimarka Başbakanı Rasmussen'e bilgi verdiğini aktaran Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Geçtiğimiz aylarda Danimarka Dışişleri Bakanı Sayın Jensen ülkemize geldi, İncirlik'i ziyaret etti ve DEAŞ'a karşı koalisyonun çalışmalarını görme fırsatı oldu. Aynı zamanda da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bizlerle paylaştı. Sayın Başbakan, bugün İncirlik'teki DEAŞ'a karşı koalisyon üyesi Danimarka'nın personeliyle bir araya gelecek, orada da temaslarda bulunacak. DEAŞ terörüne karşı uluslararası koalisyonda birlikte olduğumuz Danimarka'nın Suriyeli mültecilere yönelik, Türkiye'nin özverili çalışmalarını yakından takip ettiğini görmekten mutluluk duyduk. Türkiye'nin bu fedakarlığı ve taşıdığı bu yükün Avrupa Birliği tarafından daha iyi anlaşılmasının gereğine değindik. Ülkemizin Avrupa Birliği ile vardığı 18 Mart Mutabakatı'nın tamamlanması ve sözlerin karşılıklı olarak yerine getirilmesinin öneminin altını çizdik."
Başbakan Yıldırım, Danimarka'nın her dönemde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini net bir şekilde destekleyen ülke olduğunu kaydetti.
EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER
İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de değinen Yıldırım, "2013 yılında dönemin başbakanları, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Sayın Helle Thorning-Schmidt'in koyduğu 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak için çok fazla gayret etmemiz gerektiğinin farkındayız. Bu amaçla ülkelerimiz arasında mevcut ekonomik ve ticari ortaklık komitesi mekanizmasına bundan sonra hız kazandırılması önem arz etmektedir." diye konuştu.
Danimarka'daki Türk toplumuna yönelik Danimarka hükümeti ve yerel makamların attığı adımları yakından takip ettiklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
"Türk toplumunun, Danimarka'ya en iyi entegre olmuş göçmen grubu olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Tüm bunların yanı sıra Danimarkalı misafirlerimizin ülkemize yönelik ilgilerinin devam etmesini memnuniyetle karşılayacağız. Çok sayıda vatandaşınızın ülkemize yerleşmeleri, emlak sahibi olmaları da aramızdaki diyaloğun en önemli kanıtlarından bir tanesidir. Görüşmelerimizde ülkelerimizi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında kapsamlı müzakere, istişare imkanı bulduk. Bu çerçevede AB üyelik sürecimiz, göç krizi, Rusya Federasyonu ile ilişkiler, Suriye gibi birçok konuyu değerlendirme fırsatı bulduk. Bölgesel ve küresel konularda benzer görüşlere sahip olduğumuz görmekten memnuniyet duyuyorum."
RASMUSSEN: SON DERECE YAPICI BİR GÖRÜŞME YAPTIK
Misafirperverliği için Başbakan Yıldırım'a teşekkür eden Rasmussen, son derece yapıcı bir görüşme yaptıklarını, bu ilk ziyaretinin son olmamasını ümit ettiğini dile getirdi.
Türkiye'de beş ay kadar önce bir darbe girişimi yaşandığını anımsatan Rasmussen, "Bu, Türkiye'nin meşru demokratik kurumlarına karşı bir saldırıydı. Ben buna şahitlik ettim. Tüm gece ayaktaydım. Son derece şok edici bir gelişmeydi. Daha o gece kullanabileceğim en iyi Türkçe ile Türk halkıyla dayanışmamı gösterdim. Demokrasinin herhangi bir alternatifinin olmadığını düşünüyorum. Danimarka hükümeti çok hızlı bir biçimde darbe girişimini kınadı, Türkiye hükümetine desteğini ifade etti. Hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dileklerimizi ilettik. Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz. Bu taahhüdümüz devam edecek. Çünkü Türkiye'yi çok yakın bir dost ve müttefik olarak görüyoruz." diye konuştu.
"DEAŞ'A KARŞI MÜCADELEMİZDE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ"
Danimarka'da yaşayan çok yoğun bir Türk nüfusunun olduğunu dile getiren Rasmussen, son derece çalışkan olan Türklerin iki ülke arasında çok önemli bağ oluşturduğunu kaydetti.
Rasmussen, Türkiye'yi Avrupa ve Asya arasında bir köprü olarak gördüğünü söyleyerek, hem iki ülke hem de Avrupa ile Türkiye arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.
Başbakan Yıldırım ile geleceğe yönelik atılacak adımları, Türkiye'nin bu darbe girişiminin ardından gereken adımları atma ihtiyacını konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Rasmussen, "Ancak bu gösterilen reaksiyonların orantısal olması önemli. Tabii ki bu anlamda medya ve ifade özgürlüğüyle işten çıkarılan kişilerle ilgili endişelerimizi dile getirdik. Bütün bunlar bizim güçlü müttefikler ve dostlar olduğumuz gerçeğini değiştirmez." dedi.
ZİYARETİMİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ DEAŞ İLE MÜCADELE
Uluslararası anlamda Türkiye ve Danimarka'nın son derece önemli değerleri paylaşan ülkeler ve yakın ortaklar olduğuna dikkati çeken Rasmussen, "Bizler, DEAŞ'a karşı mücadelemizde birlikte hareket ediyoruz. Ziyaretimin temel sebeplerinden bir tanesi de bu. Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği üzere İncirlik Üssü'ndeki Danimarkalı askerleri ziyaret etmeye gidiyorum. Ancak sadece DEAŞ ile mücadele konusunda değil bağlantımız. Aynı zamanda ticareti ve yatırımı destekleme konusunda da taahhütlerimizi paylaştık. Bu bağlamda refahın artırılması konusunu belirledik. İkili işbirliğimizin nasıl geliştirilebileceği konusunda çalışmalarımızı sürdürmeye karar verdik." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin üç milyon sığınmacıya ev sahipiliği yapmasından ötürü Yıldırım'a tebriklerini ileten Rasmussen, "Bu gerçekten çok büyük bir yükümlülük. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı ortaklaşa sürdürmeye devam edeceğiz. Bu anlamda Avrupa'nın tutması gereken sözler olduğunun da farkındayım." ifadelerini kullandı.