Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) meslek liselerinde inovasyonu artıracak çalışmalara desteği sonuç verdi. Osmangazi Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ekmeğin kimyasını değiştirdi. Her gün çöpe giden ve mineral bakımından en zengin organik atık olan ve içinde yüzde 95 kalsiyum bulunan yumurta kabuğunu ekmek katkı maddesi yaptılar. Proje ile atık yumurta kabuklarını sterilize ettikten sonra un haline getirip ekmek içine yüzde 2 ila 8 oranında katarak fonksiyonel ekmek ürettiler. Böylelikle ekmek kalsiyum ve diğer mineral bakımdan daha zengin hale geldi. Gıda Teknolojisi Bölümü proje koordinatörü Nilüfer Çoksaygılı, projenin, babası baklavacı olan ve her gün yüzlerce yumurta kabuğunun çöpe atıldığını söyleyen bir öğrencisinin fikri olduğunu kaydetti. Çoksaygılı, eklem hastaları için yumurta kabuğundan üretilen bir ilaç olduğunu belirterek, kalsiyum eksikliğini toplumun en çok tükettiği gıda olan ekmekle birleştirmeye karar verdiklerini belirtti. Proje Bursa Bilim Şenlikleri'nde büyük beğeni kazandı.
Kalsiyum eksikliği çocuklarda boy kısalığı, raşitizm hastalığı, ileri yaşlarda eklem hastalıkları, kadınlarda osteoporoz, kalp, beyin ve sindirim sistemi hastalıklarına neden oluyor.
Türkiye'de yılda 44 milyar ekmek tüketiliyor. Yumurta kabuklarında, magnezyum, manganez, demir, bakır, bor, kükürt, çinko gibi mineraller bulunuyor.