Türkiye'nin dış politika alanındaki birikimini dünyanın değişik bölgelerinden genç diplomatlarla paylaşan Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi'nde 24 yılda bin 898 diplomat eğitim aldı.
Latin Amerika'dan Afrika'ya, Ortadoğu'dan Balkanlar'a birçok coğrafyadan diplomatların katıldığı eğitimler, küçük bir Birleşmiş Milletler'i (BM) andırıyor.
Türk dış politikasının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de tartışıldığı eğitimlere katılan diplomatların Türkiye'yi tanımaları için kültürel ve tarihi mekanlara geziler düzenleniyor.
Diplomasi Akademisi Genel Müdür Yardımcısı Elçi Burcu Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1968'de Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Eğitim Merkezi olarak faaliyete geçen birimin isminin 6 yıl önce Diplomasi Akademisi olarak değiştirildiğini anımsattı.
Akademinin yabancı diplomatlara yönelik eğitimlerinin hem çok taraflı hem de ikili temelde yürütüldüğünü kaydeden Çevik, çok taraflı program kapsamında 1992'den bu yana yürütülen "Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programına" ilk yıllarda genellikle Kafkasya, Orta Asya ve Balkan ülkelerinden katılım olduğunu belirtti.
Son yıllarda kapsamının genişlemesi ve Afrika'dan Latin Amerika'ya, Asya'dan Karayipler'e birçok coğrafyadan genç diplomatların katılmasıyla programın zenginleştiğini ifade eden Çevik, her yıl nisan ayında bir ay süren programlara başvurularda belirli kriterler arandığını söyledi.
Çevik, her yıl 80 kişilik kontenjan belirlenen programa genellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden 35 yaş altı başkatip ya da alt düzey memurların katılabildiğini, davetlerin bakanlık tarafından diplomatik yollarla yapıldığını ifade etti.
"KÜÇÜK BİR BM GİBİ"
Ankara'da Dışişleri Bakanlığı uzmanlarının yanı sıra akademisyenler ve emekli büyükelçilerin verdiği eğitimlerde uluslararası ilişkiler, dış politika, Türk dış politikası, bölgesel ve küresel gelişmeler, diplomatların geldiği ülkeler ile Türkiye'nin ilişkileri konularında bilgilendirmeler yapıldığını dile getiren Çevik, yeteneklerini geliştirmek amacıyla diplomatlara müzakere teknikleri, çatışma çözümleri, diplomatik konuşma, yazışma, hitabet ve liderlik alanlarında da ders verildiğini kaydetti.
Çevik, "Eğitimlerimiz sayesinde farklı ülkelerden diplomatları bir araya getiriyoruz. Ortadoğu'dan, Latin Amerika'dan, Karayipler'den ve dünyanın değişik bölgelerinden genç diplomatları Türkiye'de buluşturuyoruz. Küçük bir BM gibi. Dünyanın her kıtasından gelen diplomatların BM dışında bir araya gelebildiği bir platform pek yok. Ancak biz onları her yıl Türkiye'de bir araya getiriyoruz." diye konuştu.
Programın sadece diplomasi alanıyla sınırlı kalmadığını belirten Çevik, diplomatların Türk kültürü, müziği, sanatı ve gelenekleri hakkında fikir edinmeleri için de İstanbul, İzmir, Kapadokya gibi turistik ve kültürel bölgelere geziler düzenlediklerini söyledi.
"TÜRKİYE OLARAK BELKİ EN ÇOK ZORLANDIĞIMIZ ŞEY, KENDİMİZİ DOĞRU ANLATMAK"
Genç diplomatların ileride geldikleri ülkelerde etkili kişiler olacağını, bunun Türkiye algısının doğru şekilde anlatılmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Çevik, "Türkiye olarak belki en çok zorlandığımız şey, kendimizi doğru anlatmak. Pek çok ön yargı ve aşılması gereken yanlış var. Siz kendinizi en başta gençlere en doğru şekilde anlatırsanız sonradan yapacağınız işler çok daha kolay hale gelecektir." dedi.
Diplomatların seçiminde denge gözetildiğini, her ülkeden bir kişinin katılımına özen gösterdiklerini söyleyen Çevik, bu programla Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Karayipler gibi uzak coğrafyaları yakınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.
Eğitimin Türkiye'ye çok önemli katkılarının olduğuna dikkati çeken Çevik, katılımcıların Türk kültürünü tanımalarının yanı sıra Türkiye'nin sahadaki misyonlarına katkısının da gözardı edilemeyeceğini vurguladı.
Çevik, özellikle Türkiye'nin Afrika'da yeni büyükelçilik açtığı ülkelerde Akademi'de eğitim alan genç diplomatların ilişkilerde köprü görevi gördüğünü belirtti.
Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programında 1992'den bu yana bin 61 diplomata eğitim verdiklerini, son 10 yıldaki katılımcı sayısının ise 637 olduğunu anlatan Çelik, gelecek yıl programın 3-23 Nisan'da yapılacağını bildirdi.