FETÖ'nün ordudaki yapılanmasında yer alan örgüt üyesi askeri ataşelerin 30'u Türkiye'ye dönmedi. 12 askeri ataşe firari olarak aranıyor. 18 askeri ataşe ise görev yaptıkları ülkelerde sahte raporlar alarak ifade vermekten kaçıyor. Yargıya hesap vermek istemeyen askeri ataşelerin, depresyon, yüksek tansiyon bel ağrısı gibi bahanelerle "Uçağa binemez" raporu aldığı ortaya çıktı.
HER YOLU DENİYORLAR
15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK'da yürütülen FETÖ temizliğinde büyük aşama katedilirken, firari FETÖ'cülerin Türkiye'ye getirilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor. TSK'nın yurtdışındaki en önemli birimi olan askeri ataşeliklerin, büyük oranda FETÖ kontrolünde olduğunun ortaya çıkması üzerine Türkiye'ye çağrılan ataşelerin çok azı ülkeye döndü. 30 ülkede bulunan askeri ataşeler yargıdan kaçışlarını sürdürüyor. FETÖ soruşturması kapsamında Türkiye'ye ifadeye çağrılan Berlin, Brüksel, Roma ve Viyana gibi başkentlerde görev yapan 18 askeri ataşe, firari görünmemek için sahte raporlara başvurdu. Baş dönmesi, üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı ve bel ağrısı gibi bahanelerle rapor alan askeri ataşelerin raporlarında en sık görülen rahatsızlık ise depresyon oldu. Darbe girişimleri başarısız olunca depresyona giren FETÖ'cüler, yargıdan kaçış için de depresyonu gerekçe olarak sundu.
MAĞDURLAR BİLET ALIP DÖNMÜŞTÜ
FETÖ kumpasıyla mağdur edilen Balyoz davası sanıkları ise ifade vermek için Türkiye'ye çağrıldıklarında kendi ceplerinden uçak biletlerini alıp ülkeye dönmüş, çoğu da Kaçma şüphesi bahanesiyle tutuklanmıştı. Tümamiral Sinan Ertuğrul Güney Kore'den, Tuğgeneral Hakan Akkoç Belçika'dan, Kurmay Albay Murat Ataş Avustralya'dan Türkiye'ye dönmüştü. Son dönemlerde Çukurca'da PKK'ya karşı yürütülen operasyonların başındaki isim olan Bahtiyar Ersay'ın da Balyoz için ifadeye çağrıldığında Tunus'tan apar topar Türkiye'ye dönerek hakkındaki iddialara yanıt verdiği öğrenildi.
Dönmeyenlerin çoğu, NATO'da askeri personel
Ankara'nın darbe girişimi sonrasında
merkeze çağırdığı,
Almanya'daki NATO
üslerinde görevli çok
sayıda askeri personelin,
Türkiye'ye dönmediği
öğrenildi. Diplomatik
pasaport sahibi yaklaşık
60 Türk vatandaşı,
görevlerinin sona
ermesi, geri çağrılmaları
ve pasaportlarının
iptal edilmesine rağmen
Almanya'dan ayrılmadı.
Bunların çoğu NATO
üslerinde görevli askeri
personel. Bir kısmı
da Almanya'ya iltica
talebinde bulunan
60 kişi arasında, diplomatik
pasaport sahibi
aile mensupları da var.
Almanya'da iltica talebinde
bulunanlar içinde,
Türkiye'nin Berlin
Büyükelçiliği Savunma
ve Kara Ataşesi A.D. de
bulunuyor.
KRİTİK BİLGİLER
Türkiye'ye dönmeyen askerler arasında, NATO'da kritik görevlerde yer alıp, önemli bilgilere sahip olan personelin bulunması ise sadece Berlin'i değil diğer ittifak üyesi ülkeleri de kaygılandırıyor. Diplomatik kaynaklar, 15 Temmuz sonrasında merkeze çağırılan Almanya'da görevli 3 diplomatın Ankara'ya döndüğünü ve soruşturmalar sonucunda geçen ay kamudan ihraç edildiğini kaydediyor. DWTÜRKÇE