İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK) yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 27 şüphelinin sorgu işlemi, sabaha karşı sona erdi.
Hakimlik, şüphelilerden 26'sının, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma (FETÖ)" suçlarından tutuklanmasına hükmetti. Şüphelilerden biri ise hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında savcılıkça 29 kişi hakkında gözaltı kararı alınmış, yapılan operasyonlarla 27 şüpheli yakalanmış ve şüphelilerden O.Z.C ve O.Ç. ise tüm aramalara rağmen bulunamamıştı. Ayrıca başka suçlardan tutuklu bulunan 2 şüphelinin daha dosya kapsamında ifadesine başvurulacağı belirtildi.
BDDK RAPORU DOSYADA
BDDK tarafından, şüphelilerle ilgili, takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesaplarının 2013-2014 yılları arasında usulsüz şekilde incelemeye alındığını içeren bir rapor hazırlanmış ve bu rapor 25 Temmuz'da soruşturma dosyasına konulmuştu.
Raporda iş adamlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Özel Kalem Müdürü Ela Çakıcı ile dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı ve dönemin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Abdülkadir Kart'ın da hesaplarının incelendiği belirtilmişti.
Ayrıca TÜRGEV ve İHH gibi bazı vakıf ve derneklerin de hesaplarının, yine aynı tarihler arasında olağan dışı şekilde incelenmeye alındığı ve yüzlerce kez sorgulandığı tespitine yer verilmişti.
Özellikle 17- 25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının hesaplarının birçok kez sorgulanmasının hangi saiklerle yapıldığının da araştırılması gerektiği de raporda vurgulanmıştı.