Milli
birlik ve beraberlik için İstanbul Yenikapı'da bir araya gelen liderler, dün de Başbakan Binali Yıldırım'ın ev sahipliğinde ilk kez üçlü bir görüşmede buluştu. Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleştirilen kahvaltılı zirvede Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli, oluşan toplumsal mutabakatı devam ettirmek için gündemdeki önemli konuları birlikte ele aldı. Liderler, gündemdeki FETÖ-PKK-DAEŞ terör saldırıları başta olmak üzere yeni anayasa gibi konuları da masaya yatırdı.
'HDP, PKK'YA TAVIR ALMALI'
Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, PKK saldırılarında sessiz kalan HDP'nin adının terör örgütüyle beraber anılmaması için PKK'ya karşı net tavır alması gerektiğine dikkat çekti. Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, liderler buluşmasına ilişkin şu bilgileri verdi:
HAREKAT TARZIMIZI PAYLAŞTIK:
Genel başkanlara, ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk. Özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonra ki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk. Özellikle Suriye konusunda bundan sonra ki süreç için neler yaşanabileceği konusunda fikir alış- verişinde bulunma fırsatımız oldu.
SURİYE'DE YENİ SAYFA:
Suriye'ye bakışımız nettir. Suriye'nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi esastır. Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumunu meydana getirmek başka bölgelerde de başka oluşumlar meydana gelmesine zemin hazırlamak. Bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı ve etnik temele dayalı olmayan bütün grupların içinde yer aldığı kucaklayıcı kapsayıcı bir yönetimin oluşturulması, böylece husumetlerin ortadan kaldırılması, Türkiye ve İran başta olmak üzere Rusya, ABD hatta bazı körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahiptir.
AYRIŞMA OLMAYACAK:
(Mini anayasa) Önümüzdeki 5-10 gün içinde bu çalışma bir noktaya gelecek ve genel başkanlara sunulacak. Biz de anlaştığımız maddeleri Meclis'e getirerek oylama suretiyle kısmi de olsa bir değişikliği milletin ihtiyacı olan ve vesayet döneminden kalan maddeleri değiştirmiş olacağız. Muhalefet iktidar ayrımı yapmayadan konuşarak çözmenin gayretinde olacağız.