Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu devam ederken toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
İÇ VE DIŞ GÜVENLİK
Bakanlar Kurulu toplantısında iç ve dış güvenlik konularının teferruatlı şekilde ele alındığını, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatının sunumları çerçevesinde, Türkiye'nin hem iç hem de dış tehditlerinin masaya yatırıldığını bildiren Kurtulmuş, söz konusu tehditlere ilişkin atılacak adımlar ve alınacak tedbirlerin tespit ve müzakere edildiğini belirtti.
YOL HARİTASI AÇIK ŞEKİLDE PAYLAŞILDI
Toplantıda ayrıca "15 Temmuz Türkiye'yi işgale hazırlama teşebbüsü"nün ardından hem bu konuda darbecilerle ilgili yapılan çalışmalar hem de genel olarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tamamıyla ortadan kaldırılması, devletin kurum ve kuruluşlarından bütünüyle kazınıp atılması için gerekli adımların neler olduğu üzerinde durulduğunun altını çizen Kurtulmuş, bu konuda yapılan çalışmaların tartışılarak, yol haritasının daha açık şekilde paylaşıldığını söyledi.
İKİ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME
Toplantıda, Olağanüstü Hal Yasası ve Anayasa'nın Bakanlar Kuruluna verdiği yetki çerçevesinde, iki kanun hükümünde kararnamenin gündeme geldiğini bildiren Kurtulmuş, şunları ifade etti:
670 SAYILI KHK NEDİR?
"Bunlardan bir tanesi, henüz bu konuda herhangi bir madde bulunmayan konularla ilgili 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'dir. Teferruatına girmeden, ana başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, öncelikli olarak bazı bakanlıklarımız ve kurumlarımızdan gelen, kamu personeli olma vasfını yitirmesi gereken yani FETÖ'cü olduğu tespit edilen kişilerle ilgili düzenlemedir. Dışişleri, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlardan gelen liste, bugünkü Kanun Hükmünde Kararnameyle yürürlüğe girerek yayımlanacaktır.
FETÖ MENSUPLARI MEMUR VASFINI KAYBEDECEK
Bu listede ismi geçen FETÖ mensupları, devlet memuru olma vasfını kaybedeceklerdir. Ayrıca yine bu kararname çerçevesinde, bu kararname ile görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanmaları da mümkün olmayacaktır. Örneğin büyükelçi, hakim, savcı, Türk Silahlı Kuvvetlerinde subaysa mesleki rütbeleri gibi, vali gibi birtakım meslek unvanlarını kullanmaları mümkün olmayacak, yüksek yargı mensubu olmak gibi hem unvanlarını kullanamayacaklar hem de buralardan kaynaklanan haklarını bundan sonra kullanamayacaklardır.
"İHRAÇ EDİLECEKLER"
670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ'cü terör örgütüyle irtibatlı, iltisaklı olduğu için kapatılan kurum ve kuruluşların hakları, alacakları, yükümlülükleri ve taşınmazlıklarının ne olacağının Maliye Bakanlığının uhdesine bırakıldığını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
MALİYE BAKANLIĞI EL KOYUYOR
"Maliye Bakanlığı, bu anlamda el konulan bu tür kurum ve kuruluşların alacakları, yükümlülükleri, taşınmazlıklarıyla ilgili kararları kendileri belirleyecek, bunların bir kısmının da diğer kamu kurumlarına, dilerse eğer, ihtiyaç ortaya çıkarsa bedelsiz olarak tahsisini yapacaktır. Mülkiyetini değil tahsisini yapacaktır. Ayrıca kapatılan vakıfların mal varlıkları, taşınmazlıkları, hak ve alacaklarıyla ilgili sorumluluklar ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne tevdi edilmiştir.
2010 KPSS'DE SUÇU OLMAYANIN MEMURLUĞU DEVAM EDECEK
Yine 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yaptığımız bir diğer düzenleme ise 2010 KPSS ile ilgilidir. 2010 KPSS'de soruları çaldıkları ve bu şekilde devlet memuriyetine girdikleri tespit edilenler, devlet memuriyetinden ihraç edileceklerdir. Ancak 2010 KPSS ile girmiş olup yapılan soruşturmalar sonucunda gerçekten hakkıyla devlet memuriyetine girdiği tespit edilenlere ise hiçbir şey olmayacak, onlar devlet memuriyeti sıfatlarını, bulundukları sıfatları kullanmaya devam edeceklerdir."
BAKANLAR KURULU'NUN ARDINDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR