Bu konuyu (Gülen'in iadesi) görüşmek istediklerini ifade ettiler. Biz de kendilerine bir mektup yazdık bu tekliften dolayı hem teşekkür ettik. Amerika'dan bir uzman heyetin öncelikle Türkiye'ye gelip, daha sonra Türkiye'deki bir uzman heyetin ABD'ye gitmesi konusundaki önerimizi kendilerine sunduk. ABD adalet bakanlığı yetkilileri dün itibariyle Türkiye'ye dört uzman kişi gönderme kararı aldı. Bunlar 22 Ağustos'ta Türkiye'ye gelecekler. Bu uzmanlardan üçü adalet bakanlığı temsilcisi birisi de dış işleri bakanlığı temsilcisi. 22 Ağusto'ta ülkemize gelecek. 23-24 Ağustos tarihlerinde de buradaki muhataplarıyla görüşmeler yapılacaktır.
DÜNYANIN TAKİP ETTİĞİ ORTAK BİR KONUDUR
Fetullah Gülen'in iadesi sadece Türkiye'nin konusu ABD'nin konusu değil bütün dünyanın yakından takip ettiği ortak bir konudur. Böylesi büyük bir suçu işleyen ve yüzlerce insanın ölümüne yine binden fazla ik binden fazla ikibin beş yüz civarı insanın yaralanmasına milletin ve devletin onca zararın neden olan bunca katilin cinayet işlemesinde talimatı olan birisinin ABD'nin himaye edip etmeyeceğinin bütün dünya artık yakından takip ediyor.
Bozdağ'dan önemli Gülen açıklaması
"GÜLEN EN KISA SÜRE DE TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE TESLİM EDİLİR"
Biz de bu süreci takip edeceğiz. Muhattaplarımızın şu zamana kadarki yaklaşımları meseleyi konuşma, tartışma, değerlendirme ve hukuksal rutin işleyişin sağlıklı işlemesi yönündedir.Biz de zaten bunun sağlıklı işlemesi için gayret ediyoruz. Umarız sonunda Amerika Birleşik Devletleri Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade kararı verir. Biz iade etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ve ABD arasındaki dostluk, derin ve güçlü ilişkiler böylesi bir teröristi ABD'nin himayesine izin vermeyecek niteliktedir. Umarız ki bu dostluğun gereği Fetullah Gülen en kısa süre de Türkiye Cumhuriyeti'ne teslim edilir.
"TÜRKİEY'NİN DOSTLUĞUNA TERCİH ETTİĞİ ANLAMINA GELİR"
Sayın Cumhurbaşkanımız dün açıkladı. ABD yetkililerinin yapacağı değerlendirme sonucunda vereceği kararın bu sonucu doğuracağını net olarak ifade etti. Eğer iade ederse ki iade etmek zorunda hukuken de işin doğrusu çok net ortada. Bir suç var. Bu suçun failinin Fetullah Gülen olduğu konusunda ABD yönetiminde de benzerlice bir şüphe olduğuna ihtimal vermiyorum. Tüm dünyada biliyor failin kim olduğunu. Böylesi bir durumda iade etmemesi tabi Fetullah Gülen'in dostluğunu Türkiey'nin dostluğuna tercih ettiği anlamına gelir. Hukuksal prosedür bu işin resmi işleyişiyle alakalıdır. Mahkeme bir karar verecektir adli süreçler bir sonuç doğuracaktır ama sonuçta ABD yönetimin vereceği bir karar siyasi bir karardır. İade kararı da sonuç itibariyle siyasidir. İade etmeme kararı da siyasidir. Hukuk sadece bu siyasi kararın vericilere bir altyapı oluşturmaktadır. Onun için bu karar Türkiye'ye iade yönünde olursa Türkiye'nin dostluğunun , Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlülüğünün ve iki ülke yararına olduğunun ABD yönetimi bakımından da bir kez daha tescili kabul anlamına gelir.