Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında, HSYK tarafından önceki gün açığa alınan 676 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Yurtdışına çıkış yasağı da getirilen bu isimler arasında, çeşitli il ve ilçelerdeki adliyelerde görev yapan yargı mensubunun yanı sıra çok sayıda Yargıtay hâkimi ve savcısı bulunuyor.
MAL VARLIKLARINI SORGULADILAR
Gözaltı listesindeki isimlerden 28'i daha önce emekliye ayrılan ve istifa edenler. HSYK'nın önceki gün açığa aldığı listedeki 550 kişi adli yargıda, 98'i ise idari yargıda görev yapıyordu. İlk dalgada hakkında gözaltı kararı çıkarılan 2 bin 735 kişiden bazıları kaçtığı için bu kez tedbir amaçlı yurtdışı yasağı kararı alındı. Listedeki hâkim ve savcıların Maliye Teftiş Kurulu'nca vergi dairelerinde ve denetim birimlerinde kullanılan VEDOP'un sistem ve vergi güvenliğinin tespitine yönelik çalışmalar sırasında, önemli isimlerin mal varlığı ve vergi bilgilerinin usulsüz olarak sorgulandığı tespit edilmişti. Bu isimlerin arasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile bazı devlet görevlileri ve siyasiler bulunuyordu. 2006'da yaşanan olayla ilgili Ankara Başsavcılığı soruşturma başlatmış, ancak dosyanın sümenaltı edildiği ortaya çıkmıştı. O dönem "kamu davasının açılmasının ertelenmesi" kararına imza atan Savcıs Erdoğan Gökçek hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı. Aynı büroda görevli olan ve hakkında gözaltı kararı çıkarılan diğer isimler ise Mustafa Şahin, Mehmet Karabidek, Mevlüt Aydıntürk, Yahya Küçük, Hakan Büyükabacı. Bu arada dün 120 polis, 15 savcı nezaretinde dün Sayıştay'a operasyon düzenledi. Sayıştay çalışanlarının odalarında arama yapıldı.
İZMİR'DE İLK GÖZALTI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı savcı ve hakimler hakkında gözaltı talimatı verdi. Polis, "silahlı FETÖ üyesi olduğu" suçlamasıyla hakkında gözaltı kararı verilen savcılardan Fatih Genç'i evinde yakaladı. İzmir'de bir dönem "özel yetkili" olarak görev yapan Genç, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da yargılandığı ve beraat ettiği "askeri casusluk" gibi davalarda sahte delil üretmekle suçlanıyor. Genç'le birlikte 3 hakim ve savcının daha gözaltına alındığı, 9'unun arandığı kaydedildi.
İŞTE ÖNE ÇIKAN KRİTİK İSİMLER
Ankara Savcısı Hakan Büyükabacı: 17-25 Aralık hükümete yönelik darbe girişimi sonrasında Ankara'da açtığı soruşturmada Hızlı Tren Sinyalizasyon Sistemi ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
Ankara Hakimi Refika Nurgül Ünal: Paralel yapının hakimleri Musafa Başer ve Metin Özçelik gözaltına alındıktan sonra, hakim-savcılara "duruşmalara çıkmama" çağrısı yapmıştı.
Ankara Hakimi Abdülkadir Çakır: 12 Eylül Davasına da bakan Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin heyetinde yer almıştı.
Ankara Hakimi Osman Doğan: Usulsüz dinleme soruşturmasının sanıkları hakkında yasaya aykırı olarak tahliye kararı verdi. Sulh Ceza Hakimi olarak görev yapıyordu. KPSS soruşturmasının sanıkları hakkında da tahliye kararları vermişti.
Ankara Hakimi Ayşe Doğan: Usulsüz dinleme kararları veren Ağır Ceza Mahkemesi'nde görevliydi.
İstanbul Hakimi Mustafa Yener Ulak: Diyarbakır'da görev yaptığı dönemde Büyükşehir Belediyesi'nin bastırdığı Kürtçe afiş ve davetiyeler nedeniyle açılan davada beraat kararı vermişti.