Darbe
girişiminin püskürtülmesinden sonra bazı ABD'li yetkililerin 'haberimiz yoktu' açıklaması inandırıcı bulunmadı. Hain kalkışma öncesi Adana, İzmir ve Muğla'da bulunan askeri üslerde çalışan ABD'li personel ülkeden ayrıldı. Adana Yüreğir ilçesinde ve İncirlik Hava Üssü yakınlarındaki bir binada bulunan ABD Adana Konsolosluğu'nun karayoluna bakan ön cephesi ise 5 metre yüksekliğinde beton bloklarla kapatıldı. ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht'in göreve geldiği günden beri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm illeri dolaştı. Bu hazırlıkların nedeninin şimdi daha iyi anlaşıldığını söyleyen Adanalılar ise ABD'liler darbenin yapılacağını bal gibi biliyordu. FETÖ liderini iade etmemekteki ısrarları da bunu gösteriyor" dedi.
'İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜ İSTEMİYORUZ'
Adana'da Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, Türk ve ABD birliklerinin bulunduğu İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı yakınlarında darbe girişimini protesto etti. AGD Genel Başkanı Salih Turhan, darbe girişiminin Müslüman ve Türk milletine karşı yapılmış hainlik olduğunu söyleyerek, "İncirlik Üssü'nden 1954'ten bugüne kadar Türkiye'yi değil, İsrail'i muhafaza etmek için uçaklar kalktı. Amerikalılar buradan kalkan uçakların yaptığı 4 bin 990 tane sortiyle Irak'taki 1,5 milyon Müslüman kardeşimizi katletti. Bu üssü bizim kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
?SÜREKLİ KIVIRDILAR
ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht duvarın kendileri ve Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak olarak planlanmış bir güvenlik projesi olduğunu öne sürmüştü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel ise ABD'nin Türk ordusundaki birçok müttefikinin hapse konduğuna dair açıklamada bulunmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'haddini bil' şeklindeki çıkışı üzerine darbe girişimiyle ilgisi olmadığı açıklaması yapmak zorunda kalmıştı.