FETÖ'CÜ darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte devletin tamamen arındırılması için gerekli olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnamede amacın FETÖ ile mücadele olduğu açıkça belirtildi. Kurum ve kuruluşların da FETÖ ile bağlantıları nedeniyle kapatıldıkları açıkça vurgulandı. Böylelikle toplumdaki endişeler de giderilmiş oldu. KHK ile FETÖ'nün eğitim, sağlık ve sivil toplum adı altında örgütlendiği yapılara müdahale edildi. Bu çerçevede 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversitesi, 934 eğitim öğretim kurumu, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon adı altındaki örgütlenme birimleri kapatıldı. KHK'ya göre dünkü listede yer almayıp da milli güvenliği tehdit eden yapı oluşum ve gruplarla terör örgütlerine üyeliği veya bağlantısı belirlenen eğitim, sağlık kuruluşları ile vakıf, dernek ve sendikalar da o anki bilgiye göre kapatılacak. Bu karar, ilgili bakanlıkta oluşturulacak komisyonca teklif edilip bakanca alınacak. KHK ile yapılacaklar şöyle:
HÂKİM SAVCI TEMİZLİĞİ:
Terör örgütlerine ve milli güvenliği tehdit eden yapı ve oluşumlara üye olan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay üyeleri, bu yüksek mahkemelerin ilgili kurullarının hâkim ve savcıları da HSYK tarafından meslekten çıkarılacak ve 15 gün içinde lojmanları terk edecek. Boşluk ise halen stajları devam eden hâkim- savcı adaylarından doldurulacak.
YAŞ'A GEREK KALMAYACAK:
TSK personeli şimdiye kadar ancak YAŞ kararları ile ihraç edilebilirken KHK bu uygulamaya istisna getirerek FETÖ'cü askeri personelin ilgili bakanlıklarca ihracının önünü açtı. Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarındaki FETÖ'cü personel, ilgili kuvvet komutanının teklifi, Genelkurmay Başkanı'nın inhası ve Milli Savunma Bakanı'nın onayı ile görevinden çıkarılacak. Milli Savunma Bakanlığı personeli de aynı şekilde bakanın onayı ile atılabilecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarındaki askeri personel de komutanın teklifi, İçişleri Bakanı'nın onayı ile çıkarılacak.
BELEDİYELER VE ÜNİVERSİTELER:
Belediyelerdeki yapılanma, valinin başkanlığında toplanan kurulun teklifi ve İçişleri Bakanı'nın kararı ile ayıklanacak. Üniversitelerde ise bu işlem Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı'nın teklifi ile Kurul tarafından yapılacak.
MEMUR YAPILANMASI:
KİT'ler başta olmak üzere devlet dairelerindeki her türlü kadro, pozisyon ve statüde (işçiler dahil) istihdam edilen FETÖ'cü personel ilgili kurum ve kuruluşun bakanlıklarda oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine bakan tarafından kamu görevinden çıkarılabilecek. Bu şekilde kamu görevinden çıkarılanlar bir daha kamu hizmetlerinde istihdam edilemeyecek. Pasaportları iptal edilecek.
GÖZALTI SÜRESİ 30 GÜNE KADAR UZATILABİLECEK
Gözaltı
süresinin en fazla 30 gün olabileceğini düzenleyen KHK, terör örgütü üyelerinin avukatları ile şifreli mesajlaşması dönemine son veriyor. Bu kapsamda sanık - avukat görüşmeleri ya gözlemci kontrolünde yapılacak ya da kayıt altına alınacak. Bir sanığı en fazla 3 avukat savunabilecek. Tutukluları sadece eşi, ikinci dereceye kadar kan ve birinci dereceye kadar kayın hısımları ziyaret edebilecek. Tutuklular ancak bu kişilerle 15 günde bir telefonla görüşebilecek.
?DİRENİŞTE ÖLENLER SİVİL ŞEHİT SAYILACAK
KHK'ya göre 15 Temmuz gecesi ve sonrasında darbe girişimini protesto amacıyla yapılan gösterilerde yaşamını yitirenler sivil şehit sayılacak. Bunların yakınlarına tazminat ödeneceği gibi aylık bağlanacak. Aynı şekilde yaralananlara da tazminat ödenip işgücü kaybı oranında tazminat ödenip aylık verilecek.
FETÖ'CÜ VAKIF VE SENDİKALARA BALYOZ
FETÖ'nün
sivil toplum adı altındaki yapılanmasına da bitirici vuruş yapıldı. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Hacı Bektaşi Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı'nın da yer aldığı listedeki şu vakıf ve dernekler dikkat çekti: Boydak Eğitim ve Kültür Vakfı, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı, Türk Genç İşadamları Vakfı, Türkiye Rus Kültür Vakfı, Türkiye Çin Dostluk Vakfı, Anadolu İşadamları Federasyonu, Kimse Yok mu Dayanışma Derneği şubeleri, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Derneği ve İstanbul Finans Derneği.
12 İLDE 35 HASTANE KAPATILDI
Sağlık
Bakanlığı, KHK kapsamında bazı sağlık merkezlerinin kapatılmasına karar verdiğini açıkladı. Kapatılan hastanelerden Ankara'daki Turgut Özal Eğitim Araştırma Hastanesi ile Dializ Merkezi, İstanbul'daki Fatih Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi, Konya'daki Mevlana Hastanesi büyük özel hastaneler arasında sayılıyor. Kapanan 10 hastane ile Şanlıurfa ilk sırada geliyor. İkinci sırada 7 hastane ile Ankara yer alırken, İstanbul 4 hastane ile 3'üncü sırada. Diğer hastaneler ise, Konya, Samsun, Bursa, Kayseri, İzmir, Kütahya, Erzurum, Gaziantep, Sakarya, Van'da bulunuyor. Hastanelerin Hazine'ye devri başladı. Bakanlığın bu kurumlardan hizmet alan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için kamu hastanelerine nakillerine devam ediyor.