Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı 402 kişiyi usülsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün arasında bulunduğu 138 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Mahkeme, davanın, sanıklardan bir kısmının da arasında bulunduğu 50 kişinin benzer iddialarla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davayla birleştirilmesini talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük'ün hazırladığı iddianamede, sanıklara "silahlı terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olma", "kişiler arası aleni olmayan konuşmaları dinleme", "iftira", "evrakta sahtecilik" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamaları yöneltildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan usülsüz dinlemelerin esas alındığı iddianamede, bazı tanıkların ve gizli tanık "Bulut"un ifadelerine yer verildi.
İddianamede, 190 kişi mağdur, 212 kişi müşteki olarak gösterildi.
Bazı şüphelilerin firari olduğu ve hakkında yakalama kararı bulunduğu kaydedilen iddianamede, şüphelilerin hukuka aykırı dinlemeleri, FETÖ'nün amaçları doğrultusunda gerçekleştirdikleri savunuldu.
İddianame, nisan ayında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle mahkeme iddianameyi iade etmişti.
Savcılık, iadenin ardından iddianameyi tekrar düzenleyerek, mahkemeye göndermişti.
BİRLEŞTİRME TALEBİ
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etmesi sonrasında, davanın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve sanıklardan bir kısmının da arasında bulunduğu 50 kişinin benzer iddialarla yargılandığı davayla birleştirilmesini talep etti.
Birleştirme talebinde, iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu belirtildi.
Ramazan Akyürek ve Lokman Kırcılı'nın arasında bulunduğu kimi kişilerin iki davada da sanık oldukları bildirilen talepte, bazı kişilerin de iki dosyada da müşteki olarak gösterildiğine dikkat çekildi.
Talep yazısında "İki dosyada yargılama konusu eylemlerin ve sanıklara atılı suçların bir kısmının aynı olduğu" ifade edilerek, "dolayısıyla yargılamanın birlikte yapılmasının usül ekonomisine uygun olacağı" belirtildi.
"Özellikle mükerrer yargılamayı önlemek bakımından birlikte yargılamanın gerekli olduğu" ifade kaydedilen yazıda, dosyanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesi için onay verilmesi istendi.
ANKARA 4. AĞIR CEZA MAHKEMESİNDEKİ DAVA
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamları dahil 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğünün eski İstihbarat Daire başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın da arasında yer aldığı 50 sanığı yargılıyor.
Sanıklar eski Başbakan Necmettin Erbakan, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında bulunduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekle suçlanıyor.
Sanıklara, "Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçlamaları yöneltiliyor.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin, birleştirme kararına onay vermesi halinde dosya bu mahkemedeki davayla birleşecek. Onay vermemesi halinde Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi davayı görebileceği gibi "birleştirme uyuşmazlığı" nedeniyle Yargıtay'a da başvurabilecek. Bu durumda davaların birleştirilip birleştirilmeyeceğine Yargıtay karar verecek.