Soruşturmayı yürüten savcılık, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya'nın da aralarında bulunduğu 6 şüphelinin adli kontrol hükümleri kapsamında tahliye edilmesine itiraz etti.
Soruşturmayı yürüten savcılık, Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdiği itiraz yazısında, kararın usul ve yasalara aykırı olduğu savunularak, hakimliğin kararını, soruşturma dosyasını hiç incelenmeden şüpheli veya müdafilerinin söylem ve savunmalarını gerekçe yaparak, verdiği öne sürüldü.
Soruşturma kapsamında beyanı alınan müşteki-şüpheli H.Z'nin ifadesi ile müfettiş raporlarında, şüpheliler hakkında mahkeme kararında belirtildiğinin aksine kuvvetli şüphe ve belgelerin bulunduğunun açık olduğu savunulan itiraz yazısında, bu haliyle mahkemece dosyanın incelenmediği, raporların, gizli tanık beyanlarının ve diğer ifadelerin okunmadığının açık ve net görüldüğü kaydedildi.
İtiraz yazısında, hakimliğin kararında şüphelilerin eylemlerinin 2007-2008 yılında gerçekleştirildiği, bu tarihte terör örgütünün olmadığı yönünde imada bulunulduğu ifade edilerek, "Herkesçe bilindiği üzere kurulan veya kurulmakta olan terör örgütünün bir anda ortaya çıkmadığı, örgütün altyapısının bu tür usulsüz işlemler yapılarak finanse edildiği ve destek sağlandığı, en son olarak da örgütün 17-25 Aralık olayları olarak bilinen operasyon girişimleri ile ortaya çıktığı, terör örgütünün önceden gizli bir şekilde faaliyetlerini yürüttüğü ve hükümeti düşürmek ve yönetimi ele geçirmek amacının bulunduğu görülmektedir. Bu yolda da kendilerine ait Bank Asya'yı kullanarak, örgüte finansal destek sağlandığı tüm diğer dosyalarla da anlaşılmaktadır" değerlendirilmesinde bulunuldu.
Verilen bu tahliye kararı ile teftiş raporlarının da incelenmediğinin görüldüğü belirtilen itiraz yazısında, "Teftiş raporlarının incelenmesinde, şüphelilerin alınan çeklerin üzerine 'burs, himmet, kurban, zekat' gibi ibareleri yazdıklarının tespit edildi. Yine teftiş raporlarında bu paraların FETÖ/PDY'ye gönderildiğinin ve bu örgüt için kullanıldığının belirlendiği ve açıkça yazıldığı, bu terör örgütü üyelerinin işlerinden ayrılmaları veya atılmaları durumunda, terör örgütünün kendilerini finanse ettikleri, yine stratejik elemanlarını illegal yollarla yurt dışına kaçırdıkları bilinmektedir. Bu sürekli olarak basında da yer almaktadır. Bu durumun ilgili hakimlikçe de bilinmesine rağmen adli kontrol kararı verilmesi hayatın olağan akışına aykırılık teşkil etmektedir" denildi.
FETÖ/PDY İLE TİCARİ İLİŞKİ İÇERİSİNDE
İtiraz yazısında, soruşturma dosyasının içeriğinin incelenmesinde öncelikle gizli tanık ifadelerine hiç bakılmadığı, bakılması durumunda Halit Dumankaya ve çocuklarının FETÖ/PDY ile ticari iş ilişkisi içerisinde bulunduğu, hatta terör örgütü ile bağlantılı olduğu bildirilen Süleyman Şah Üniversitesinin arazisinin temini ve bu üniversitenin inşaat işlerinin, şüphelilere ait şirket tarafından yapıldığının açık ve net olduğunun görüleceği savunuldu.
Mudi hesaplarına ilişkin müfettiş raporlarına da mahkemece hiç bakılmadığı öne sürülen itiraz yazısında, "Bakılması durumunda, oğlu olan ve şüphelinin yönetim kurulu başkanı olduğu Dumankaya İnşaat firmasına ait hesabın bulunduğu, bu hesaptan bin 200 adet çekin işlem gördüğü, hesabın çek tahsil hesabı olarak kullanıldığının tespit edildiği, yine firari şüpheli Barış Değer Dumankaya'nın hesaplarından geçekleştirilen işlemlerde, tahsil için alınan çeklerin arkasına 'zekat' ibaresinin geçtiği, bu haliyle şüphelinin FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak ve finansman sağladığı açık ve net görülmektedir." ifadelerine yer verildi.
Savcılığın itiraz yazısında, "Türkiye'nin birçok ilinde yapılan operasyonların incelenmesinde, FETÖ/PDY terör örgütünün kurulması ve güçlendirilmesi çalışmalarında yer alan kamu görevlileri, iş adamlarına yönelik olarak operasyonların ve adli işlemlerin yapıldığı, 17-25 Aralık olaylarından sonra şüphelilerin deşifre olmamak için geri plana çekildikleri, şüphelilere isnat olunan suçların da zaten terör örgütünün gizli olarak yapılanması için finansal destek sağlamak olduğu mahkemece anlaşılamamıştır." değerlendirilmesinde bulunuldu.
Savcılık bu kapsamda, Halit Dumankaya'nın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında verilen tahliye kararının kaldırılarak, tutuklamaya yönelik yakalama çıkarılmasını talep etti.
Hakimliğin kararında direnmesi halinde, itiraz Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliğince değerlendirilecek.