Komisyonda İMKB ve İAB'nin hesapları için sunum yapan Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Osman Saraç, Borsa İstanbul'un İMKB, İAB ve İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının birleşiminden teşekkül ettirildiğini hatırlattı.
Komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Saraç, borsada halka açık şirket sayısının 415 olduğunu belirterek, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) ilk bin şirket sıralamasındaki şirketler arasında halka arz edilenlerin sayısının 125 olduğunu kaydetti.
Saraç, 2010-2013 aralığında "Halka Arz Seferberliği" adında 60'ın üzerinde küçük ve orta büyüklükteki şirketin borsaya kazandırıldığını ifade ederek, büyük şirketlerin pozisyonlarına uygun olarak hareket ettiklerini, zorunlu olarak sermaye piyasalarına kote edilmesi gibi bir sistemlerinin olmadığını söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerin borsaları arasında Borsa İstanbul'un pay piyasası işlem hacmi alanında yedinci sırada olduğuna dikkati çeken Saraç, işlem gören şirket sayısı alanında da 23'üncü sırada bulunduğunu, bu alanda mesafe kat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Saraç, borsada alınan kotasyon ücretleri ile ilgili yönetim kurulunda yeniden düzenleme çalışmaları yapacaklarını ifade ederek, Borsa İstanbul'un halka arzıyla ilgili kararın hükümet tarafından verileceğini kaydetti.
CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı'nın, 2012'deki altın ihracatı rakamlarının yüksekliğinin iş adamı Rıza Sarraf'ın ticareti ile ilgili olup olmadığını sorması üzerine Saraç, İstanbul Altın Borsasının ithalat otoritesi konumunda olduğunu, kimin ne kadar ithalat yaptığının kayıtlı olduğunu ancak İAB'nin ihracatla ilgili yetkisinin olmadığını belirtti.
Saraç, 2002'de altının ons fiyatının 250 dolar seviyesinde iken 2012'de 2 bin dolar seviyesine geldiğine dikkati çekerek, bu dönemde bütün dünyada fiziki altın ticaretinin müthiş bir işlem hacmine sahne olduğunu söyledi. 2012 dönemindeki altın hareketlerinin sadece Türkiye'ye münhasır olmadığını anlatan Saraç, "Burada kimi kişiler ya da kuruluşlar farklı işlemler yapmışlar mıdır? Kendi görev yetki alanım içerisinde ancak cevaplayabilirim. Onun dışındaki konular benim için spekülatif olur." diye konuştu.
İMKB'nin ve İAB'nin 2011 ve 2012 yıllarına ait hesapları genel görüşe sunuldu.
MKK'nın izlediği menkul kıymetlerin piyasa değeri 947 milyar lira
TBMM KİT Komisyonunda, Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ'nin (MKK) 2011-2012 yıllarına ilişkin hesap ve işlemleri de görüşüldü.
MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan kurumun işleyişi hakkında bilgiler vererek, bugün itibarıyla kaydi sistemde izledikleri menkul kıymetlerin piyasa değerinin 947 milyar lira olduğunu bildirdi.
Yaklaşık 25 milyon yatırımcının 46 milyondan fazla hesabının MKK sisteminde açık olduğunu ifade eden Ergincan, 3,7 milyon hesapta bakiye bulunduğunu söyledi.
Ergincan, pay senedi yatırımcısının sayısının 1 milyon 61 bin olduğunu belirterek, Türkiye'deki tüm kıymetlerin şu anda yüzde 100 kaydi sistemde izlendiğini dile getirdi.
Komisyonda, MKK'nın 2011-2012 yıllarına ilişkin hesap ve işlemleri genel görüşe sunuldu.