Kobani bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Riyat Güneş, Hasan Gökguz ve Ahmet Dakak'ın öldürülmesiyle ilgili 17'si tutuklu 39 sanığın yargılandığı dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. Güvenlik nedeniyle Ankara'ya nakledilen davayı AK Parti İstanbul Milletvekilleri Fatma Benli ve Mehmet Metiner, Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu ile bazı Hüda-Par yöneticileri izledi. Bir önceki duruşmadaki olaylar nedeniyle salona milletvekillerinin yanı sıra sanıkların birinci derece yakınları, gazeteciler ve hâkim savcı stajyerleri alındı. Bunun dışında seyirci alınmadı.
YASİN BÖRÜ BU EVDE ÖLDÜRÜLDÜ!
'FETÖ GÖRÜNTÜLERİ GİZLİYOR'
Duruşmada söz alan şikâyetçi avukatlarından Mehmet Mahmut Doğan, Yasin Börü'nün öldürüldükten sonra çöpe atıldığını, ailesinin cenazeye ancak 3 gün sonra ulaşabildiğini söyledi. Doğan, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması tasarısının Meclis'te bulunduğunu belirterek, "HDP'li yöneticilerin azmettirici olarak dosyaya dahil edilmesini istiyoruz. Eğer HDP yöneticileri dosyaya dahil edilmezse, tren kaçacak" dedi.
Avukat Doğan, olaylara ilişkin kapsamlı Mobese görüntülerinin Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden istendiğini ancak "kameraların arızalı olduğu, görüntülerin temin edilemediği" ve "en fazla 20 günlük görüntü kaydının yapılabildiği" gibi mazeretler ileri sürüldüğünü anlattı. Doğan, bürokrasiye kanser gibi yayılmış FETÖ'nün bu soruşturmayı da engellemeye çalıştığını ifade ederek, "Eğer delillerin toplanmasından bu grup sorumluysa, neden haklarında soruşturma yapılmıyor? Neden heyet bunlar hakkında suç duyurusunda bulunmuyor" diye sordu.
Avukat Mehmet Mahmut Doğan, Diyarbakır Emniyeti'ndeki polislerin de korunduğunu söyledi.
GÖREVİ İHMALE SUÇ DUYURUSU
"Neden heyet cumhuriyet tarihine geçmiş bir olaya ilişkin görüntüleri muhafaza edememekten dolayı soruşturulmuyor? Bu görüntüler nasıl silinir?" diye soran Doğan, Emniyet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Avukat Doğan'ın taleplerini yerinde bulunan mahkeme heyeti verdiği ara kararda, Diyarbakır Emniyeti'nden gönderilen olaylara ilişkin Mobese kayıtlarının olup-olmadığı yönündeki çelişkili yanıtlar nedeniyle görüntülerin sağlanması konusunda ihmali olan görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Sanık avukatlarının tahliye taleplerini reddeden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın davaya müdahillik talebini kabul ederek duruşmayı 6 Haziran'a erteledi.
'İYİ Kİ YAPMIŞIZ'
Davanın bir önceki duruşmasında şikâyetçi avukatlarından Murat Sadak, mahkemenin "kapalılık kararı" vermesi ile ilgili bir önceki duruşmada yaşananları anlattı. Sadak, geçen duruşmadaki gerginliğin sanıklardan birinin yaşamını yitiren Hasan Gökguz'un akrabasını tahrik etmesi üzerine başladığını söyledi. Sadak, "Bu kişi Mehmet Gökguz'a doğru dönerek bizim de duyduğumuz şekilde Kürtçe bir şeyler söyledi. (İyi ki yapmışız) anlamında bir şeylerdi" diye konuştu.