ABD'deki FETÖ yapılanmasının karanlık yüzü bir belgesel ile yeniden gündeme geldi. Amerikan haber sitesi Huffington Post'un Anna Clark imzasıyla yayınlanan haberine göre ABD'deki Gülen okullarını eleştirel bir dille ele alan 'Killing Ed' (Öldüren Eğitim) isimli belgesel 28 Mart günü New York'un Cinema Village sahnesinde 4 günlük gösterime girdi.
FETÖ'NÜN İPLİĞİNİ PAZARA ÇIKARAN BELGESEL ABD'DE AYAKTA ALKIŞLANDI
Mart ayının başlarında İspanyolca, Korece ve Vietnamca tercümelerle yayınlanan ve Clark'a göre ayakta alkışlanan belgeselde, ABD'deki paralel yapıya ait devlet destekli özel okullarda vatandaşın ödediği vergilerle grubun kendi çıkarları doğrultusunda faaliyetler yürüttüğüne dair eleştiriler ciddi eleştiriler yer alıyor. ABD'deki FETÖ yapılanmasını ciddi şekilde rahatsız eden bu belgesel "ABD FETÖ'nün ipini çekiyor mu" tartışmasını başlattı.
ÜNLÜ HABER SİTESİ HUFFINGTON POST'TAN TARTIŞMA YARADAN FETÖ ANALİZİ
Huffington Post'un Anna Clark imzasıyla yayınlanan haberine göre, Paralel yapının ABD'de 150'nin üzerinde okulu bulunuyor. Charter okul sistemi olarak bilinen, devlet tarafından fonlanan ancak özel okul statüsünde bulunan bu okullar için paralel yapı Amerikan hükümetinden yıllık 500 milyon doların üzerinde yardım alıyor. Clark'ın da haberinde belirttiği üzere Amerikan istihbarat gücü FBI 4 ayrı eyalette konuyla ilgili soruşturma yürütüyor. Öte yandan, yapının, mevcut yıllık 60 bin öğrenci kapasitesi bulunan Gülen okullarına 12 yeni okulun eklenmesi ile ilgili başvurusu bulunuyor.
GÜLEN'İN SON BEDDUASINI TARAFTARLARI BİLE PAYLAŞMADI
ÖĞRETMENLER YETERSİZ VE EĞİTİMSİZ!
Gülen okullarına yapılan tek eleştiri Amerikan hükümetinden sağladıkları fonlar değil. Amerika'daki charter okul zincirleri arasında en büyüğü Gülen okulları ve H1-B vizesi ile ülkeye sokulmuş yaklaşık 5 bin öğretmen bu okullarda eğitim veriyor. Sorgulanan kısım ise bu eğitmenlerin yeterliliği. Clark, haberinde Gülen okullarında görev yapan Türk öğretmenlerden yetersiz ve eğitimsiz olarak bahsediyor ve bu öğretmenlerin Amerikan çocuklarına eğitim veriyor olmasını sorguluyor.
ABD YÖNETİMİNİN FONLARI İLE DESTEKLENEN FETÖ OKULLARI DEVLETİ DOLANDIRIYOR
Clark ayrıca Gülen okulları tarafından vatandaşın ödediği vergilerden sağlanan desteklerle farklı harcamalar yapıldığına da dikkat çekiyor. Catering ve okul için mobilyalara yapılan harcamanın yanı sıra lobby faaliyetleri yürütmek ve medya organlarına gelir yaratmak için Gülen okullarının farklı etkinliklere sponsor oldukları da iddia ediliyor. En çarpıcı iddia ise şu; Belki de, Gülen cemaati hakkında bu kadar az raporlama yapılıyor olmasının sebebi, yapının daha önce yüzlerce kez politikacı ve gazetecilerin Türkiye seyahatlerine sponsor olmasıdır.
Parents Across America (Amerika'daki Ebebenyler) isimli derneğin kurucularından ve Gülen okulları uzmanı Sharon Higgins "Binlerce insan daha önce Türkiye'ye düzenlenen bu propaganda gezilerine katıldılar," diyerek durumu özetliyor.
ABD YÖNETİMİ FETÖ OKULLARINDAKİ YOLSUZLUKLARDAN HABERDAR DEĞİL!
Tallgrass Film Festivali yöneticilerinden Shan Jabara, Dallas Uluslararası Film Festvali'nde belgeselin yayınlanmasını talep ederken, yayınladığı notta ilk gösterimde izleyenler arasında daha önce paralel yapının misafiri olarak Türkiye'ye seyahat eden akademisyenlerin yer aldığını belirtiyor. Ancak Jabara'ya göre bu akademisyenler kendilerine çok iyi davranıldığına ve herhangi bir telkin söz konusu olmadığına o kadar inanmışlar ki, Gülen charter okullarının kendi vergileriyle finanse edildiğinin ve yolsuzluğun farkında bile değiller.
Clark belgeselin önemine atıfta bulunurken, Texas'ın dört büyük film festivali ve devlete bağlı medya organları tarafından es geçilmesini de eleştiriyor.
FETÖ BELGESELİN ABD'NİN FARKLI EYALETLERİNDE GÖSTERİLMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR
Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Mark Hall ise "Bu meselenin merkez üssü ve benim de doğduğum yer olan Texas'ta ilk gösterimi gerçekleştiremiyor olmak benim için hayak kırıklığı," diyerek Texas yönetimini eleştiriyor ve belgeselinin önündeki ana engeli açıklıyor; çünkü hiç kimse eğitimdeki reform hareketini eleştirmek istemiyor. Amerika'da gerçekleştirilen eğitim reformu ile okullara daha fazla fon sağlanırken, Gülen okulları gibi ideolojik yapıların fonlanması belgeselin temel eleştiri noktası. Yönetmen Hall, belgeselin çok sinematik olmasa da halkta farkındalık oluşturma açısından önemli olduğunu savunuyor. Öte yandan, Killing Ed, yakın zamanda düzenlenecek Julien Dubuque Uluslararası Film Festivalinde En İyi Belgsesel jüri ödülüne aday gösterilmiş.
Kaynak: Sabah.com.tr