Bozdağ, denetimli serbestlikten yararlanmak için süresinin 18 aydan 24 aya çıkarılmasına yönelik bir çalışma olmadığını açıkladı.
Denetimli serbestlik, şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında mahkemelerce verilen alternatif ceza yöntemi olarak 2005 yılında uygulanmaya başlanırken, 2 yıl hapis cezası alanlar hakkında denetimli serbestlik uygulaması uygulanıyor. Kamuoyunda denetimli serbestlikten 3 yıl hapis cezası alanların da yararlanmasına yönelik talepler gündeme getiriliyor.
Adalet Bakanı Bozdağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bana da pek çok mesaj geliyor. Şu anda 18 ay hapis cezası alan bir vatandaşımız, denetimli serbestlik yoluyla içeri giriş işlemleri yapılıyor, birtakım usul işlemleri var, onlar bir günde iki günde, en geç bir haftada bitiyor, adeta içeri girmeden dışarı çıkmış oluyor. Denetimli serbestliği 2 yıla çıkardığımızda o zaman 36 ay hapis cezası alan bir vatandaşımız, cezası kesinleştikten sonra, gelecek cezaevine, birtakım işlemler yapılacak, işinin bitişine göre tekrar oradan çıkacak. Bizim değerlendirmemizde bu cezasızlık uygulamasının toplumu daha çok rahatsız edeceği, kamu düzeni bakımından da olumsuz sonuçlar doğuracağı yönündedir. Halen, yargı sürecinde kamu davasının açılmasının ertelenmesi, paraya çevirme, erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi müesseseler var. Bütün bu müesseselerle beraber değerlendirildiğinde denetimli serbestliğin artırılması halinde pek çok suçla ilgili cezasızlık hali ortaya çıkacaktır. Kamuoyuna hep şunu söyledik, 'Bu konuda çalışmamız yoktur', dedik. İkincisi afla ilgili bir çalışmamız yoktur, böyle bir düşünce de söz konusu değil'' diye konuştu.
2.492 KİŞİDE ELEKTRONİK KELEPÇE VAR
Bozdağ, "Denetimli serbestlik uygulamalarının 2006 yılından bugüne kadar geldiği noktaya baktığımızda ceza adalet sisteminde önemli bir görev üstlendiğini görmekteyiz. Bugüne kadar adli yargı mercileri tarafından yaklaşık 2 milyon denetimli serbestlik kararı verilmiştir. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki 137 müdürlüğümüzde 273 bin 401 denetimli serbestlik kararının infazına halen devam edilmektedir. Ayrıca 2013 yılından bu yana denetimli serbestlik uygulamalarını desteklemek üzere elektronik takip sistemini de kullanmaktayız. Sistem üzerinden bugüne kadar 14 bin 709 kişinin denetim ve takibi yapılmıştır, halen ve 2 bin 492 kişinin elektronik takibine devam edilmektedir."dedi.