TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi görüşülmeye başladı. Görüşmeler sırasında komisyon üyelerine bir sunum yapan Bakan Müezzinoğlu'na sunumunun ardından CHP İzmir Milletvekili Musa Çam Cizre ve Sur'da aksayan sağlık hizmetlerine ilişkin bir soru sordu. Komisyon Başkanı AK Parti Süreyya Sadi Bilgiç Bakan Müezzinoğlu'na bu konuya bir açıklık getirmesini istedi.
Bakan Müezzinoğlu ise özellikle Güneydoğu bölgesinde son 5-6 aydır terör eylemleri nedeniyle sağlık hizmeti sunumunda aksamalar olduğunu belirtti. Sağlık hizmeti alacak vatandaşların da sağlık hizmetine ulaşmada sıkıntıları olduğunu kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Biz Sağlık Bakanlığı olarak olabildiğince 24 saat dakikası dakikasına hizmeti ister acil olsun ister olağan olsun Türkiye'nin her köşesinde her vatandaşımızın sağlık hizmeti alabilmesini istiyoruz. Her bölgede, özellikle o bölge de teyakkuzda çalışıyoruz" dedi.
Geçtiğimiz süreçte ambulanslara ateş edildiğini, molotof kokteyli atıldığını, 29 ambulansın kullanılmaz hale getirildiğini anlatan Bakan Müezzinoğlu, ambulans sürücülerinin süreli olarak alıkonulduğunu ve tıbbı malzemelerin hasar gördüğünü kaydetti.
Çok ağır sıkıntıları ve bedelleri ödeyen durumda olduklarını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Biz ne pahasına olursa olsun, sağlık hizmeti sunum değerlerinden uzaklaşmadan sağlık hizmeti sunucusu arkadaşlarımızın can güvenliği olduğu her ortamda bir dakika aksamadan her türlü hizmeti verme duyarlılığı gösteriyoruz. Bu anlamda geçtiğimiz Perşembe günü Diyarbakır'da 6 ilin sağlık yöneticileri ile bir değerlendireme toplantısı yaptık. Her Salı SAKOM'da bizzat yöneticilerimizle 112 Komuta Kontrol Merkezlerimizdeki arkadaşlarımızla bağlantı yaparak takip ediyorum. Günlük olağanüstü durumlardaki takibimiz devam ediyor. Ama takdir edersiniz ki silahın olduğu yerde, ateşin olduğu yerde veya yolların mayınlarla döşendiği çukurların kazıldığı, ambulansın gidemediği ortamlarda, 'burada niye ambulans niye yok'un cevabını verebilmemiz tabiyi ki mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"DOĞUM VE AŞI TAKİBİ YAPILIYOR"
Dün Uludere'de bir sağlık çalışanının araca konulan patlayıcı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Müezzinoğlu, "Gönüllü 7 tane hekimimiz vardı, İzmir'den, Trabzon'dan, Uşak'tan gönüllü sağlık çalışanlarımız vardı. Gönüllü gelmiş olmaları nedeniyle onların gözlerinden görmüş bir meslek mensubu olarak biz hiçbir insanın sağlık hizmeti ulaşamadı diye acı çekmesine dahi rızamız olmaz. Bırakın can kaybını. Bir yerde ambulansın gidemeyeceği koşullar varsa veya sağlık çalışanının indiği an ateş altında kaldığı fotoğrafları yaşıyorsa ki bunu Cizre'de yaşadık" diye konuştu.
İnsani ve mesleki etik değerleri zedeleyecek hiçbir tavrı sergilemediklerini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Bu süreçte çok zorluğumuz oldu, hala var ona rağmen Sur'da, Cizre'de sokağa çıkma yasağı var. Şuanda bütün aile hekimlerimiz kendi listesinde olan tüm hastalarını veya tüm listesindeki vatandaşlarımızı arıyor, evinde değilse Diyarbakır'da değilse köyünde mi, köyünde, Diyarbakır'da değilse nerede. İstanbul'da Esenyurt'a ne kadar gitmiş. Cizre'den farklı illere farklı köylere hangi hamile anne gitmiş, aşısı takip edilmesi gereken çocuk hangi hastaneye gitmiş. Hastalarımızın durumu ne, evde sağlık hizmeti alan durumu ne, varsa mağduriyetleri nasıl gideririz diye bütün bu çalışmaları anlık olarak takip eden bir yapımız var. Ama silahın olduğu yerde hizmet sunumunun da ne kadar zor olduğunu takdirlerinize sunuyorum" diye konuştu.