Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Sağlık Bakanlığımız 2016 yılını Tütünle Mücadele Yılı ilan ederek bu konudaki çalışmalarını bir adım daha ileriye götürmeyi hazırlanıyor. Burada sigaraya bırakma adına söz aldığım kişilere teşekkür ederim. Cumhurbaşkanlığı'nda çalışan sigarayı bırakan arkadaşlarımın iradelerini kutluyorum. İnşallah ülkemizde tütün kullanımı alışkanlığını her yıl biraz daha azaltacağız. Sigaraya karşı mücadele etmek şahsi olarak prensibimdir. Sigara içmek diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa kendi kendini ölüme mahkum etme alışkanlığı özgürlüğü olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Sigara içmeyen kişi kendi iradesi dışında bir tehlikeye bir tehdite maruz kalmasıdır. Devlet vatandaşını hırsıza karşı nasıl kollamak zorundaysa vatandaşını da tütüne ve alkola karşı kollamak zorundadır.
KİMİN CEBİNDE PAKET GÖRDÜYSEM HEMEN EL KOYDUM
Bugüne kadar kimin cebinde sigara paketini gördüysem hemen el koydum. Salonumuzun bir köşesinde sigarayı bırakması için aldığımız paketlerden oluşuyor. Bu illetlere bulaştınız mı başınız bela yağmurundan kurtulmaz. Sizler bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Hem kendinize, hem ailenize, hem de topluma fayda sağladığınız için her birinizi bir kez daha kutluyorum. Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımında azalırken gelişmekte olan ülkelerde bu alışkanlığı artıyor. Sigara endüstrisi bu alana göz dikmiştir. Sigara ve alkolü teşvik eden film, roman, şiirler uygulamaya konulmuştur. Ülkemizde de bu yöntemin özellikle bir dönem yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Bugün gelişmiş ülkelerin önemli bölümlerinde sigara içenler toplumdan dışlanıyor hatta ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Oralarda böyle bir toplumsal bilinç var. Bizim de bu anlayışa gelmemiz lazım.
MAHALLE BASKISI SİGARA VE BENZERLERİNE OLMALIDIR
Mahalle baskısı sigara ve kötü alışkanlıklar üzerinde olmalıdır. En yakınımızdakilerden başlayarak bu illetin pençesine düşmüş herkesi uyarmalı, bırakmayı teşvik etmeliyiz. Bunda ısrarcı olmalıyız. Bir insan sevdiğinin ölümüne, bu tür hastalıklara düçar olmasına razı olabilir mi? Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar hayat biçimiyle ilgilidir. Milletçe hayat tarzımızı değiştirmeden bu sorunlara karşı ilerleme kaydedemeyiz. Meclisin alkollü içecek satışını sınırlamak için çıkardığı kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürerek bu alandaki mücadeleye destek vermiş olmazsınız, tam aksine köstek olursunuz. Sağlıklı nesiller için, toplumun geleceği için kişisel zaaflarınızı bir kenara bırakmanız şarttır. Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar tıpkı küresel düzeyde tehdit teşkil eden virüsler gibi ele alınması gereken konulardır. Geçtiğimiz 6 yılda yapılan 11,5 milyon denetim ve kesilen ceza, kapatılan bine yakın işyeri uygulamadıki kararlılığın işaretidir.
Erdoğan: Devlet vatandaşını korumak zorundadır
HER GÜNÜMÜZÜ 9 ŞUBAT GİBİ GÖRELİM VE ÇALIŞALIM
Sigara, nargile, puro gibi tütün mamülleriyle daha etkin mücadele konusunda gözüm ilgili tüm kurumların üzerindedir. Aksi takdirde milletçe kaybettiklerimizin arkasından daha çok ağlarız. Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin ticari araçlarla istismarına izin vermemeliyiz. Sigarayı bırakma tıpkı kilo verme gibi mücadele ve yöntemlerle yapılır. Aldatıcı sigara bırakma yöntemlerine mutlaka engel olunmalıdır. Bu konuda milletçe seferberlik başlatmalıyız. Sağlık Bakanlığımızın kampanyalarını bu doğrultuda atılmış bir adım olarak değerlendiriyorum. Bu konuda 'Hayat Sigarasız Güzel' çağrımızdır. Türkiye'nin tamamının dumansız hava sahası haline getirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Her günümüzü 9 Şubat gibi görelim ve çalışalım.
FERDİ TAYFUR ŞARKI SÖYLEDİ
Programda ünlü arabesk sanatçısı Ferdi Tayfur "Sigarayı bıraktım" şarkısını seslendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da resepsiyonda bir konuşma yaptı. "1960'ların ve 1970'lerin filmlerinde sigara ve alkol ön plandaydı" diyen Erdoğan, "Türkiye çıkardığı kanunlarla ciddi bir yol almıştır. Bugün gelişmiş ülkelerde sigara içenler toplumdan dışlanıyor" ifadesini kullandı.