Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine kurumlara yazı yazan Devlet Denetleme Kurulu (DDK), "Kurumunuzda Paralel Papı'yla ilgili güncel durum nedir? Bugüne kadar FETÖ ile mücadelede ne yaptınız? Bundan sonra hangi adımları atacaksınız?" diye sordu.
GENELKURMAY'DAN BİLGİ ALINDI: Şu ana kadar 20'ye yakın kurumun üst düzey yetkilisi Cumhurbaşkanlığı'na çağrılarak dinlendi. Bilgi alınan kurumlar arasında Genelkurmay da var. Genelkurmay'a görüş ve önerileri de soruldu. MİT de önümüzdeki günlerde Beştepe'ye çağrılacak. Atılan adımlarla ilgili bilgi, görüş ve öneri alınacak.
YURTDIŞI GÖREV: DDK'nın görev tanımına büyükelçilikler de dâhil edildi. Önümüzdeki günlerde Büyükelçilikler de mercek altına alınacak. Paralel Yapı'nın yurtdışındaki faaliyetleri ve buna karşı atılan adımları yerinde görme talimatı verildi. DDK yargısal denetim yapmayacak. Ancak yargının faaliyetlerini inceleyerek diğer kurumların teşvik edilmesi sağlanacak.
SOMUT ÖNERİLER: DDK yapılan çalışmalar kapsamında Paralel'le mücadelede yasal değişiklik dâhil somut öneriler de getirecek. İdari tedbir ve strateji konusunda kurumlara yardımcı olacak. Bir daha devlet güvenliğini tehdit eden, Paralel Yapı benzeri oluşumların ortaya çıkmaması için hangi önlemlerin alınması gerektiği üzerinde kafa yoracak. DDK aynı zamanda Paralel Yapı mağdurlarını da dinleyecek. Yapılan çalışmaları belli periyotlarla raporlaştırarak Erdoğan'a sunacak.
9+10 KİŞİLİK ÖZEL EKİP
DDK Başkanı Yunus Arıncı bu çalışmalar için özel bir ekip oluşturdu. Mevcut durumda DDK'nın 9 üyesi bulunuyor. Çalışmaları bu üyeler yürütecek. Bu üyelere yardımcı olması için farklı kurumlarda görevli hukukçu ve denetimcilerden oluşan 10 kişilik uzman bir ekip göreve başladı.