28 Şubat postmodern darbesi davasına dün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile emekli orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 103 sanıklı davanın 81. duruşması yapıldı. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz eşinin hasta, Tansu Çiller ise 4 gün istirahat raporu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Mahkeme de Çiller ve Yılmaz'a tanık olarak dinlenmeleri için tekrar çağrı kâğıdı çıkarılmasına karar verdi.
DOSYADAN FETÖ ÇIKTI
Dava kapsamında ifade veren Bir, FETÖ'nün tehdit olduğunu ilk kez Genelkurmay'ın tespit ettiğini söyledi. Bir, "Fetullah Gülen örgütünün kaynaklarının 5 milyar lira olduğunu tespit ettik. Gülen ABD'den bana mektup yazdı. Okulları siz alın, biz masumuz demeye çalıştı. Biz yalnız bırakıldık. Genelkurmay Başkanımız bizi yalnız bıraktı" dedi. Bir numaralı sanık olan Karadayı'ya kırgın olduğunu da söyleyen Bir, "Bizi yalnız bıraktı, konuşmadı. Benim Karadayı'ya yazdığım mektup olmasa konuşmayacaktı. Karadayı hakkında yurtdışı çıkış yasağı bile bulunmaması bizleri tedirgin ediyor" diye konuştu. Sanık avukatlarının talebi üzerine eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Salim Dervişoğlu, eski Jandarma Genel Komutanı Fikri Özden Boztepe'nin tanık olarak dinlenmesine hükmedildi.
ESKİ VEKİLLERE BASKI SORUSU
Mahkeme, Cavit Çağlar, Rifat Serdaroğlu, Hasan Denizkurdu, Işılay Saygın, Cefi Kamhi, Bahattin Yücel ile Köksal Toptan'ın da aralarında bulunduğu ve 54. Hükümet döneminde milletvekili olan 25 isme, istifa etmelerinde doğrudan veya dolaylı baskı, tehdit ve zorlamaya maruz kalıp kalmadığının sorulmasına karar verdi.
SİVİL AYAĞI DA ARAŞTIRILACAK
Ayrıca, 28 Şubat sürecinin sivil ayağına yönelik olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın akıbetinin sorulmasına, Balyoz, Ergenekon ve Poyrazköy dava dosyalarının istenmesine karar verildi. Mahkeme, Bir ve Doğan'ın aralarında bulunduğu 7 sanık hakkındaki yurtdışına çıkış yasağını da kaldırdı.