Diyarbakır'a 2013 yılında atanan Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, daha önce KCK ana davasının görülmesi için inşa edilen büyük duruşma salonunun bir kısmını yıktırıp, Hukuk ve Ceza Mahkemeleri Ön Bürosu'na dönüştürdü. Adalet Bakanlığı'nın desteklediği proje ile KCK duruşma salonunun arka kısmında vatandaşların doğrudan hizmet alacağı bürolar inşa edildi. 70 Hakim, 45 Cumhuriyet Savcısı ve 40'tan fazla mahkemenin bulunduğu Diyarbakır Adliyesi'nde 15 Ocak'tan itibaren hayata geçecek olan sistemde vatandaşın pratik ve hızlı hizmet alması hedefleniyor.
4 DİLDE HİZMET
Mahkeme Yönetim Sistemi ile Adliye binasında Türkçe bilmeyen vatandaşlar için Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Zazaca bilen personel görevlendirildi. Bina girişindeki danışma bürosunda görev yapacak personel adliyeye gelen ve Türkçe bilmeyenlere işlemlerinde yardımcı olarak, binadan ayrılana kadar eşlik edecek. Başsavcı Ramazan Solmaz, dil sorunu nedeniyle kendini ifade etmekte zorlanan vatandaşlar için danışma bölümü ve bürolarda personel görevlendirildiğini belirterek şöyle dedi:
"İngilizce, Arapça, Kürtçe, Zazaca olarak kendini ifade etmekte zorlanan vatandaşa yardımcı olunacak. Bu konuda tespit ettiğimiz arkadaşlar var. Danışmada vatandaşlar işi olan yere yönlendirecek. Eski KCK duruşma salonu olarak bilinen salonun bir kısmını bakanlığımızın izniyle bu sistemin projesi kapsamında kullandık. Sistemi sağlıklı işletmek adına en uygun yerin orası olduğunu düşündük. Bizim için önemli olan tek adımda hizmet vermek. Sistem içinde önemli olan vatandaşın kimseye sormadan işlemini yapması. Okuma yazma bilmeyen, veya akıcı Türkçe konuşamayan vatandaşımız olabilir. Meramını anlatması için yardımcı olacağız. Kendini ifade edemeyen vatandaşımıza kendini nasıl ifade edebiliyorsa öyle yardım edilecek. Önemli olan vatandaşın kolaylıkla hizmet alması, üçüncü kişilerin yardımına ihtiyaç duymadan işlemini yapması."
BROŞÜRLERLE ANLATILACAK
Yeni işleyişin nasıl olacağını broşürlerle vatandaşa anlatacaklarını belirten Ramazan Solmaz şöyle devam etti:
"Bunları karakollara da dağıtacağız. Vatandaş haklarını öğrenme imkanı bulacak. Ayrıca vatandaşın çok kısa sürede işlemini yapıp gitmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu proje gelen vatandaşın saatler değil, dakikalarla işini bitirip gitmesini amaçlıyor. Büroların kurulduğu alanda televizyon ekranından bilgilendirme yapılacak. Vatandaş sırası geldiğinde doğrudan büroya müracaat ederek işlemini yapacak. Katlardaki oda numarasına göre vatandaş gideceği yeri kolaylıkla bilecek. Çocuğu olanlar için bakım odası yaptık. Proje vatandaşa kaliteli, hızlı, etkili bir hizmet vermeyi amaçlıyor. Projenin 790 bin liralık bir maliyeti oldu. Ancak getireceği hizmet kalitesi çok değerli olacak."
'DAHA ÖNCE VATANDAŞ GÜÇLÜK ÇEKİYORDU'
Adalet Komisyonu Başkanı Cihan Kart da, vatandaşın yargı sistemine pratik ve hızlı ulaşmasını sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Kart, "Burada amaçlanan vatandaşın yorulmadan, kısa zamanda yargı hizmetinden faydalanmasını sağlamak, personelin daha sağlıklı ve verimli çalışmasını temin etmek. Daha önce vatandaş güçlük çekiyor ve işlem süresi uzuyordu" diye konuştu.