Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından dün MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. Bahçeli'nin Meclis'teki makamında yapılan görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, MHP Genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural katıldı.
AK PARTİ'DEN GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA
KALDIĞI YERDEN DEVAM
Toplantı sonrasında ise MHP adına Öztürk, AK Parti'den de Çelik açıklama yaptı. Yapılan açıklamalara göre Başbakan Davutoğlu'nun yeni anayasa ve başkanlık sistemine bakışlarını anlattı. MHP ise, "2011'de MHP'nin de içinde yer aldığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. 60 maddede anlaşmıştı. Bu komisyonun yeniden kaldığı yerden yani 61'inci maddeden çalışmalarına başlaması" önerisi getirdi. Davutoğlu öneriye sıcak baktı. AK Parti komisyonun çalışma süresinin altı ayla sınırlı tutulmasını önerdi. Davutoğlu'nun başkanlık sistemi önerisine karşılık MHP, Türkiye'nin parlamenter sistem ile yola devam etmesinden yana tavır koydu. MHP'li Öztürk açıklamasında "Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Tartışılır ama başkanlık sisteminin Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar dikkate aldığımız vakit tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik" dedi. AK Parti'li Çelik ise şunları söyledi: "Başbakanımız demokratik değerler üzerinden tartışılması gerektiğini ifade etmiştir. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan temel hak ve hürriyetlerin nasıl daha çok garanti altına alınacağı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının nasıl daha çok sağlanacağı, kuvvetler ayrılığının nasıl gerçekleştirileceği, ileri demokrasinin nasıl teminat altına alınacağı başlıkları. Görüşümüz, bunların başkanlık sistemiyle olacağıdır. Buna karşılık nasıl bir yetkin parlamenter sistem önerdiklerini tabi ki görmek, tartışmak istiyoruz." Çelik, Davutoğlu'nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan randevu istemesini de değerlendirdi. Uzlaşma Komisyonu'nun yeniden çalışmalarına başlamasında görüş birliğine vardıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu: "Biz her partiden eşit sayıda üyeden oluşması şeklindeki çalışma modelinde mutabıkız. Başbakanımız Meclis Başkanımıza yarın (bugün) bilgi verecek. Meclis Başbakanı karar verdiğinde, komisyon zaten kendi gündemine hakim olacaktır."
ERDOĞAN: MİLLETİMİZ YENİ ANAYASA'YI ONAYLAYACAKTIR
TERÖRLE MÜCADELE GÜNDEME
AK Parti'li Ömer Çelik, görüşmede Başbakan Davutoğlu'nun MHP heyetine terörle mücadele konusunda da ayrıntılı bilgi verdiğini söyleyerek, desteklerinden dolayı Bahçeli'ye teşekkür ettiklerini ifade etti. "Vize muafiyeti ve reformlar konusunda da kendisinden destek talep ettik" diyen Çelik, Bahçeli'nin bunu değerlendireceklerini söylediğini belirtti. Çelik, ayrıca dış politika konusunda da kapsamlı bir değerlendirme yapıldığını kaydetti. Çelik, HDP Eş Başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki gelişmeler için de "Biz, AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız ama demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden, teröre destek verenlerin bedel ödemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hitler benzetmesi" ile ilgili sorulara ise "Cumhurbaşkanımızın hayatı demokratik mücadeleyle geçti" yanıtını verdi.
YENİ ANAYASAYA HALK EVET DEDİ
HDP'YE DAVET VAR ISRAR YOK
Görüşmelerde
HDP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye vermemesi durumunda ne olacağı konusu da gündeme geldi. Komisyon Başkanı'nın Meclis Başkanı olacağı ve HDP'ye davette bulunmasının ardından tavrının beklenmesi benimsendi. HDP'nin katılmaması durumunda bile MHP'nin katılacağı ifade edilirken, HDP ile ilgili sorunun AK Parti tarafından çözülmesinin daha uygun olacağı dile getirildi.