Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, holdinge ait incelenen dijital materyallerde, "hizmet hareketinin nasıl bir oluşum olduğu, mali finansmanı, toplanan himmetler ve yardımların çeşitli iş adamları derneklerinin vasıtasıyla sağlandığı, harekete bağlı çeşitli okullar bulunduğu, hareketin Fetullah Gülen'in fikirlerinden yararlandığını anlatan çeşitli bilgiler"in yer aldığı kaydedildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nca oluşturulan inceleme kurulu, Kaynak Holding'de el konulan ve kopyalanan materyaller üzerinde incelemelerine devam ediyor.
Bu kapsamda hazırlanan ikinci ön inceleme raporuna istinaden oluşturulan değerlendirme raporu, soruşturmayı yürüten savcılığa ulaştı.
Raporda, Kaynak Holding ve bağlı şirketlerin, "FETÖ/PDY" olarak adlandırılan örgütle bağlantılı olabileceği yönünde değerlendirilen dokümanlara yer verildi.
İncelenen 320 GB kapasiteli dijital materyalde, "hizmet hareketi üzerine mülahazalar" isimli sunuma rastlandığı belirtilen raporda, sunum içeriği incelendiğinde, "hizmet hareketinin nasıl bir oluşum olduğu, mali finansmanı, toplanan himmetler ve yardımların çeşitli iş adamları derneklerinin vasıtasıyla sağlandığı, harekete bağlı çeşitli okullar bulunduğu, hareketin Fetullah Gülen'in fikirlerinden yararlandığını anlatan çeşitli bilgiler"in yer aldığı aktarıldı.
Raporda, incelenen 500 GB kapasiteli materyalde, şirket çalışanlarının "sadaka" ve "burs" adı altında 2014'te Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ'de mali işler sorumlusu C.K'ya para gönderdikleri, bu paraları gönderirken de burs yerine "bilet" yazmalarının önemli olduğu şeklinde hatırlatma yapıldığının görüldüğü kaydedildi.
Bu paraların da taksitler halinde gönderildiğinin tespit edildiği belirtilen raporda, "Sözde hizmet hareketinin mali kaynaklarından bir kısmını oluşturan yardımların, FETÖ/PDY'ye kaynak sağlamak amacıyla bu şekilde toplanmış olabileceği ve C.K isimli şahsın hesap hareketlerinin incelenmesi neticesinde bu paraların nereye gönderildiğinin anlaşılabileceği" değerlendirmesinde bulunuldu.
Dijital verilerde "tr.fgulen.com" sitesinin yapımıyla ilgili toplantı sonucunda alınan kararları gösteren bir dosyaya rastlandığı aktarılan raporda, "Sürat Bilişim AŞ'de, FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen'e ait web sitesinin içeriğini düzenlemek için toplantı yapıldığı görülmektedir. Fakat inceleme sürecinde, site tasarımı gibi ticari bir faaliyet için taraflar arasında herhangi bir sözleşmeye rastlanılmadığı için holding tarafından verilen bu hizmetin karşılık beklenmeden FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen için yapıldığı değerlendirilmiştir" görüşlerine yer verildi.
Fetullah Gülen'in ses kaydı
Raporda, 320 GB kapasiteli dijital veride yapılan incelemede, Fetullah Gülen tarafından seslendirildiği değerlendirilen bir ses kaydına rastlandığı kaydedildi.
Söz konusu ses kaydı incelendiğinde, Fetullah Gülen olduğu düşünülen şahsın "Türkiye'de hizmetin içinde kendisine bağlı yaklaşık 200 ünite bulunduğu, bu ünitelerde binlerce kişi olduğu, kendisine sürekli konularla ilgili brifing verildiği" şeklinde ifadeler kullandığı belirtildi.
Raporda, "Ses kaydındaki şahsın Fetullah Gülen olması halinde, kendisine bağlı birimler olduğunu beyan etmesi ve bu ünitelerden kendisine sürekli brifing verildiğini aktarması sebebiyle FETÖ/PDY olarak adlandırılan örgütün lideri olduğuna karine sağlayabileceği değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
İncelenen bir başka dijital veride, Kaynak Grup Personel Müdürlüğü tarafından bütün personele gönderildiği değerlendirilen "herkese" ibareli "Fetullah Gülen hocaefendi e-haber bülteni" isimli mailin ekran görüntüsüne rastlandığı bildirilen raporda, şu bilgiler aktarıldı:
"Şirket çalışanlarına periyodik olarak gönderilen, FETÖ/PDY lideri Gülen'in basında çıkan haberlerine dair bülten ile tüm çalışanların bilgilendirilmesi, şirketin ticari sicil kayıtlarında resmi olarak bir bağlantısı bulunmasa da manevi olarak Fetullah Gülen ile bağlantısını gösterebilir nitelikte bir bulgu olarak değerlendirilmiştir."
Değerlendirme raporunda, Ö.T'nin, H.K'ya gönderdiği mülakat notları konulu mail ekinde, Işık Yayıncılık AŞ'de çalışan bazı personelin "Hocaefendi bize yurtdışı fuarlarını detaylı bir şekilde tek tek sordu. Çin'e, İran'a ve Uzakdoğu'ya gidin dedi", "Hocaefendi'den gelen 17 kriter esas olarak kullanılıyor", "HE ile görüştüğüm zaman bana 'İhtiyaç tespit edilsin 15 yıl sonrası düşünülerek hareket edilsin' dedi" gibi ifadeler kullandığının görüldüğü belirtildi.
Raporda, bu ifadelerin, "Kaynak Holding bünyesinde yayın yaptığı holdingin internet sitesinde tespit edilen Işık Yayıncılık AŞ'nin faaliyetleri hakkında, hocaefendi ve HE olarak kodlanan FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'den emir veya talimat alındığı şeklinde değerlendirildiği" aktarıldı.
"Bağış adı altında para aktarılmış"
Öte yandan, Kaynak Holding eski yönetim kurulunun, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında aldığı kararlarla bazı vakıf, dernek ve üniversitelere çeşitli tarihlerde para aktardığı tespit edildi.
Söz konusu paraların da "sosyal sorumluluk çerçevesinde, kamu yükünün azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla bağış" adı altında aktarıldığı ancak yönetim kurulu kararlarında imza eksiklikleri olduğu belirlendi.
Bu kapsamda eski yönetimin, İngiltere'de faaliyet gösteren Winsdom School Vakfı'na 2 milyon 79 bin lira, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na 230 bin lira, Danişmend Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı'na 591 bin lira ve Yeni Zelanda'da faaliyet gösteren Pearl Of İsland Faundation Vakfı'na 110 bin dolar para aktardığı ortaya çıktı.
Eski yönetimin ayrıca Turgut Özal Üniversitesi'ne 220 bin lira, Şifa Üniversitesi'ne de 700 bin lira parayı bağış adı altında aktardığı belirlendiKimse Yok Mu Derneği'ne de yine bağış adı altında 60 bin lira ayni yardımda bulunulduğu tespit edildi.