Türkiye-AB ilişkilerine yeniden ivme kazandıran AB-Türkiye Zirvesi'nin ardından, ikinci kritik toplantı dün Brüksel'de yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu dün AB-Türkiye Zirvesi'nin takibi niteliğindeki göç konulu "Fikirdaş Ülkeler Topantısı" için Brüksel'e gitti. Türkiye'nin de dahil olduğu toplantıya sekiz AB üyesi ülke, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz katıldı. Toplantıya Fransa, Portekiz ve Slovenya da temsilci gönderdi. Toplantının ardından açıklama yapan Davutoğlu, somut kararların alındığını belirterek şunları söyledi:
ALMANLAR, TÜRKLERİN AB'YE VİZESİZ SEYAHATİNE SICAK BAKIYOR
AÇIK YOL HARİTASI:
29 Kasım sonrasında alınan karar çerçevesinde benzer görüşte olan ülkelerle bir araya geldik. Bunun dışında Çipras ve Merkel ile görüştüm. Bu düzenli görüşmeler belli ritim üzerinde AB ilişkilerinin ilerlemesine zemin sağlıyor. Önümüzde daha açık bir yol haritası var. ORTAK ÇALIŞMA GRUBU:
Çipras ve Merkel ile yaptığımız görüşmeler sonrasında Türkiye ile komisyon arasında Ocak başında ortak çalışma grubu devreye girecek. Bu eylem planı çerçevesinde bugün de detaylı konuştuğumuz adımları detaylı ele almak için kurulacak. 22 Ocak'ta Berlin'de Türkiye - Almanya hükümetler arası toplantı gerçekleşecek. Bütün bu konuları AB ilişkileri ve ikili ilişkiler ele alınacak.
AB FASILLARI NE ANLAMA GELİYOR?
İKİNCİ AB-TÜRKİYE ZİRVESİ:
18 Şubat'ta AB Konsey toplantısı öncesinde tekrar bir Türkiye-AB Zirvesi anlamında buluşacağız. Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan üçlü zirvesi sadece göç değil, Meriç'teki taşkınlardan, ortak ekonomik projelere, hızlı tren, İele alınacak.Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşme yapan Başbakan Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ile de ikili görüşme öncesinde ortak basın açıklaması yaptı. Davutoğlu Ege'de ve Doğu Akdeniz'deki geleceğe parlak baktıklarını ifade ederken, Çipras da Türkiye ve Yunanistan arasında önümüzdeki üç ay boyunca yoğun bir program olduğunun altını çizdi. Çipras, şunları söyledi: "Birlikte olmak ve fikir paylaşmak çok önemli bir fırsat oldu. Bildiğiniz gibi önümüzdeki üç ay boyunca Türk-Yunan temasları kapsamında yoğun bir programımız var. Bölgemiz ve Avrupa için öncelikle sığınmacı akışının azaltılması kapsamında işbirliği ve bu bağlamda özellikle Ege'deki göçmen akını çok kritik bir konu. Bölgemiz için, Avrupa için uluslararası hukuk çerçevesinde fikir alışverişi önemli."
Başbakan Davutoğlu, Aleksis Çipras ile görüştü...