Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik çatı dosyada düğmeye basan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli Savcı Serdar Coşkun, örgütün 'A takımı' için harekete geçti. Savcı Coşun, örgütün yönetim kadrosunda yer aldığı tespit edilen ve paralel yapının beyin takımından isimlerin de yer aldığı 73 kişi hakkında gözaltıa kararı verdi. Ancak 10 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda sadece 5 isim gözaltına alınabildi.
KIRMIZI BÜLTEN KAPIDA
Yurtiçinde olduğu tespit edilen 14 şüpheliden 9'unun yakalanması için çalışmalar sürüyor. Bu isimlerin yurt dışına kaçışlarının önüne geçmek için havalimanları ve gümrüklerde güvenlik önlemlerinin arttırıldığı öğrenildi. Başsavcılığın, yakalanamayan isimler için yokluklarında tutuklama kararı çıkarılması için çalışmalara başladığı belirtildi. Bu isimler hakkında kırmızı bülten çıkarılacağı da vurgulandı.
ÇOĞU ÇİFTE VATANDAŞ
Yapılan incelemelerde yakalanamayan şüphelilerden 58'inin yurtdışında olduğu olduğu tespit edildi. Kaçak şüphelilerden önemli bir kısmının "çifte vatandaş" olduğu belirlenirken, bu isimlerin genelde ABD vatandaşlıklarının da bulunduğu öğrenildi. Bu arada yurtdışındaki şüphelilerden 7'sinin Türkiye'de ikametinin dahi bulunmadığı belirlendi. 58 şüphelinin halen bulunduğu ülkeler arasında ise ABD, Almanya ve Brezilya ilk üç sırada yer alıyor.
ZAMAN'IN YAZARLARI DA FİRARİ
Operasyon kapsamında hakkında gözaltı çıkarılan ve yurtdışında olduğu tespit edilen isimlerin arasında FETÖ'nün yayın organı Zaman Gazetesi'nin yazarlarının da bulunduğu öğrenildi. Bunların arasında Almanya'da olduğu belirtilen Abdullah Aymaz ile örgütün askeriye imamı olduğu ve şu an Brezilya'da yaşadığı kaydedilen Hamdullah Bayram Öztürk yer alıyor.
17-25 ARALIK SONRASI KAÇTILAR
Firari şüphelilerden bazılarının 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra apar topar yurtdışına çıktığı belirlendi. Örgütün tepe isimleri olarak gösterilen diğer şüphelilerin ise 17/25 Aralık darbe girişiminin ardından ülkeyi terk ettikleri anlaşıldı. Meşru hükümeti devirmek isteyen FETÖ'nün lideri Fetullah Gülen'in bu amacı gerçekleşmeyince en yakınındaki isimlere 'ülkeyi terk edin' talimatı verdiği öğrenildi. Ayrıca şüphelilerden bazılarının da yasal yollardan yurt dışına çıktığına dair gümrüklerde herhangi bir kayda ulaşılamadığı da öğrenildi.
PARA KASASI İŞBİLEN
Öte yandan operasyon kapsamında önceki gün İstanbul'da gözaltına alınan AK Parti eski milletvekili İlhan İşbilen ile ilgili önemli bir ayrıntıya ulaşıldı. FETÖ'nün en önemli finans kaynağı olarak bilinen himmet ve bağış altında toplanan paraların İşbilen'de toplandığı tespit edildi. İşbilen'in örgütün kasasının İşbilen olduğu kaydediliyor.
Operasyonlar sürecek
Örgütün tepe yönetimine ilişkin düğmeye basan savcılığın soruşturmanın çerçevesini genişleterek operasyonların devam edeceği belirtiliyor. Soruşturma dosyasında, Fetullah Gülen ve çevresinde toplananların, dini ilke ve kuralları istismar ederek dini bir cemaat olmadığını ilan eden bir örgüte dönüştüğü belirtilidi. Dosyada, FETÖ'nün amacı şöyle anlatıldı: "Elde edilen delillere göre FETÖ'nün amacı Türkiye Devleti'ni bir Cumhuriyet olmaktan çıkarıp cemaat devletine dönüştürmek, hizmet hareketi olarak siyasi parti olmadan ülkeyi yönetmek, egemenliği seçime girmeden kamu kurumlarındaki kadrolarıyla kullanmak, ülke ekonomisini ve zenginliklerini kontrol edip her şeye hükmetmektir. Kendinden olmayan veya boyun eğmeyen toplum kesimlerini devlet içine yerleştirdiği silahlı kadrolarını da kullanarak sindirmek, yıldırmak, korkutmak ve bu yöntemle devleti ele geçirip egemenliği fiilen bir zümre olan cemaatin/örgütün kullanmasını temin etmektir."
Hala oğlu tayinden sorumlu
Operasyon kapsamında Kazım Avcı Ankara, Cemal Türk Şanlıurfa, İlhan İşbilen, Ali Çelik ve Dilaver Azim ise İstanbul'da gözaltına alındı. Zanlılardan Kazım Avcı'nın Fetullah Gülen'in halasının oğlu olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı ve TBMM Genel Sekreterliği'nde çalıştığı, Mehmet Akif Derneği'nde üst düzey kamu görevlilerine sohbet imamlığı yaptığı, FETÖ/PDY içerisinde aktif faaliyet yürüttüğü ve örgüte yakın kişilerin tayin işlerinde söz sahibi olduğu belirtildi. İfade alma işlemleri devam eden zanlılarıb, yarın sabah saatlerinde Ankara Adliyesine çıkartılacakları belirtildi.
Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın Ümraniye'deki evinde polis tarafından arama yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla başlatılan operasyon kapsamında polis Karaca'nın Ümraniye'deki evinde arama gerçekleştirdi. Polis ekiplerinin incelemesi sırasında Karaca'nın eşi ve avukatı da evde hazır bulundu. Yaklaşık 6 saat süren arama çalışması sonucu polis, Karaca'ya ait bazı evrak ve bir dizüstü bilgisayara el koydu. Aramaların ardından polis ekipleri evden ayrıldı.
Sivas'ta 9 paralele tutuklama
Sivas merkezli 4 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonu kapsamında adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden 9'u tutuklandı. Sivas Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, "Hayırsever vatandaşların dini duygularının istismar edilerek arsalarının paralel yapıya kazandırılması, imam hatiplere tahsis edilmiş arsa ve okulların kumpas yoluyla FETÖ/PDY'ye yakın kuruluşlara tahsis edilmesi" iddiaları üzerine Sivas merkezli 4 ilde başlattığı operasyonda gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 17 şüphelinin sorguları tamamlandı. Mahkeme, 17 şüpheliden A.P, T.K, A.Y, A.E, Y.T, H.B, S.E, A.T. ve O.S'nin tutuklanmasına, diğer zanlılar E.Ş, İ.A, B.B, M.D, A.I, F.K, I.B, A.Ç'nin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi. B.B. ile İ.A'nın yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.