Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin 11 yıl aradan sonra yeniden canlandırılmasını sağlayan zirve dün gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren Türkiye-AB Zirvesi'nden çıkan kararlar; Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in düzenlediği ortak basın toplantısında açıklandı. Sığınmacı krizi ve Türkiye'nin vize serbestisine ilişkin önemli açıklamalar yapan Davutoğlu, şunları söyledi:
11 yıl sonra ilk defa Türkiye ile böyle bir toplantı düzenlendi. Ortak bildirgemizden anlaşılacağı gibi, burada amaç katılım sürecini yeniden canlandırmak.
Türkiye; Avrupa ve dünya barışı için bir değerdir. Yine şu konuda mutabakata vardık. Suriye'deki krizi sonlandırmak şarttır. Göçmen krizi böyle devam ettikçe, ileride daha da vahim sonuçlar sorunlar olacaktır. Bugün aslında BM sisteminin bedelini ödüyoruz. Erken aşamalarda Suriye krizi çözülseydi, bu noktaya varmazdık.
Vizesiz Avrupa gerçek oluyor
SIĞINMACILAR İÇİN 3 MİLYAR EURO
Bugün verilen 3 milyar euro, Türkiye için değil, Suriyeli mülteciler için veriliyor. Türkiye bu sorunun çözümü için, bütün ülkelerle ve AB ile işbirliği yapmaya hazırdır. Bugün katılım sürecini yeniden canlandırdık. Omuz omuza, birlikte çalışarak göçmen krizine çözüm bulmaya çalıştık.
(Avrupa'ya gelen sığınmacıların sayısı azalacak mı?) Kimse herhangi bir garanti veremez. Çünkü Suriye'de ne olacağını bilmiyoruz. Sivil halk üzerinde bombardımanlar devam ederse, kimse mağdurların ne yapacağını garanti edemez. Ame ben size şunu söyleyeyim: Türkiye bütün taahhütlerini yerine getirecek. Bundan emin olabilirsiniz ve bunun sayesinde emin olun yasadışı göçten ziyade, daha düzenli bir göç akımı oluşacaktır. Ortak faaliyetimizi uygularsak, bu göçmen konusu çok daha uygun bir biçimde ele alınabilecek, yönetilebilecektir. AB üzerindeki baskı azalacaktır.
'VİZE KONUSUN DA AÇIKTA KVİM VAR'
Vize muafiyeti konusunda önümüzde çok açık bir takvim var. Bu da mart ayında ilk rapor, haziran ayında Türkiye'nin geri kabul anlaşmasıyla birlikte uygulamaya başlaması, takriben ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var, AB'nin de yapacakları var. Ümit ederim ki 2016 yılı Türkiye-AB ilişkilerinde bir dönüm noktası olacaktır.
Bence Türk toplumu, AB'ye katılımı desteklemeye devam ediyor. Eminim ki yeni fasıl açma hedeflerimize varabilirsek ve vize serbestisini tesis edersek, o zaman beklentiler çok daha başka olacaktır.
İLK FASIL 14 ARALIK'TA AÇILACAK
Türk tarafı, enerji (15. Fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. Fasıl), yargı ve temel haklar (23. Fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. Fasıl), eğitim ve kültür (26. Fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. Fasıl) olmak üzere, 6 fasılın açılmasını istiyordu. İlk aşamada 17. Fasıl'ın 14 Aralık'ta açılmasına karar verildi.
SENEDE İKİ KEZ AB-TÜRKİYE ZİRVESİ
Zirvede, AB ile Türkiye arasında senede 2 kez zirve düzenlenmesi konusunda da anlaşmaya varıldı. Başbakan Davutoğlu, "Katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız. Bu yıl 14-15 Aralık tarihlerinde yeni başlık açılacak, daha sonra başka başlıklar açılacak ve bu süreç gelecek yıl tamamlanacak. Gümrük Birliği'nin daha üst seviyeleri çıkarılması, stratejik işbirliği gibi çok önemli kararlar alındı" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa yolculuğu başladı