SABAH, Davutoğlu'nun liderlere yapacağı teklife ulaştı
Davutoğlu, Meclis'te her yıl yaşanan kavga, gerilim ve küfürleşmelerin artık Türkiye'ye yakışmadığını ve toplumu rahatsız ettiğini belirtecek. Yeni bir iç tüzük ile vekillere bu konularda yaptırım getirilmesini teklif edecek. Sürekli bağıran, Meclis düzenini bozan, kavga eden ve küfürlü konuşan vekillere uzaklaştırma cezalarını da içeren bir dizi yaptırım gündeme getirecek. Yasama faaliyetlerinde süreci tıkama ve engelleme girişimlerinin Türkiye'ye yakışmadığını söyleyecek. Genel Kurul çalışmaları için de "Yasama günleri" ve "Tartışma günleri" şeklinde bir ayrıma gidilmesini teklif edecek.
DAVUTOĞLU ÇOCUKLARI KAÇIRILAN AİLELERLE GÖRÜŞTÜ
"YASAMA-TARTIŞMA AYRILSIN"
Davutoğlu'nun iç tüzük değişikliği kapsamında teklif edeceği "Yasama-tartışma günleri ayrımı"nın amacı, Meclis'in daha hızlı ve daha etkili çalışmasını sağlamak. Bu öneri hayata geçerse komisyonlar ve tartışma günlerinde muhalefetin tüm eleştirilerini dile getirmesi sağlanacak ancak yasal düzenlemelerin görüşüldüğü oturumlarda daha hızlı ve doğru karar alınacak.
"YAPTIRIM BELİRLENSİN"
Davutoğlu'nun, iç tüzük değişikliği isteğinin temel amacı toplumdaki gerilime karşı uzlaşma, kutuplaşma şikayetlerine karşı çözüm konusunda ilk adımı TBMM'de atmak. Meclis'teki kavga ve hakaretleşmelerin topluma kötü örnek olduğunu vurgulayacak olan Davutoğlu, "Daha uzlaşmacı, saygın ve diyalogu önceleyen bir iç tüzük yapalım" diyecek. Mevcut iç tüzükte kavga, küfür ve benzeri durumlarda milletvekilleri için "teklif üzerine kınama, uyarı ve men" gibi cezalar mevcut ancak, uygulamada eksiklikler yaşanıyor. Yeni düzenlemeyle daha sert cezalar verilmesi ve uygulamanın da net ortaya konması istenecek.
ERDOĞAN: SU AKAR TÜRK YAPAR
ERDOĞAN'DAN BİR AYDA 60 MADDE ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanı
Tayyip Erdoğan önceki gün gerçekleşen ATV-AHaber yayınında iktidar ve muhalefet partilerine çağrı yapmış, partilerin bir araya gelerek, daha önce üzerinde uzlaşılan 60 anayasa maddesini kısa süre içinde Meclis'ten geçirmelerini ve yeni anayasa çalışmalarına başlamalarını istemişti. Erdoğan partilerin uzlaşması halinde, bir önceki dönem üzerinde uzlaşılan 60 maddenin bir ay gibi kısa bir sürede TBMM'den geçirilebileceğine işaret etmişti.
YENİ ANAYASA İÇİN YENİ KOMİSYON
Davutoğlu, yeni anayasa için yeni komisyon kurulmasını da teklif edecek. Geçmiş komisyon tecrübelerini hatırlatacak, "Bu kez kamuoyunun isteğini, yakışan anayasayı yazalım" diyecek. Seçimden çıkan sonucun, toplumun uzlaşmacı bir anayasa isteğini yeniden ortaya koyduğunu ifade edecek olan Davutoğlu, "Gelin bu kez fırsatı iyi değerlendirelim. Darbe anayasasını tamamen kaldıralım. Türkiye'nin hak ettiği, demokratik, kapsayıcı, çağdaş anayasayı el birliği ile sağlayalım" diyecek.
İşte AK Parti'nin reform paketi