Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, G20 liderlerinin süregelen sığınmacı krizi ve göç hareketleri sorununun üzerine eğildiğine, küresel toplumun karışık sorunlarda birlikte çalışması gerektiğini vurguladığına işaret ederek IMF'nin bu çabaları destekleyeceğini bildirdi.
Lagarde'ın Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesine ilişkin değerlendirmeleri IMF'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.
Christine Lagarde, Paris'te düzenlenen terör saldırılarına ilişkin, "Antalya'da, Paris'teki saldırıların korkunç görüntüleri ve kalbimizde kurbanların yakınlarının acısıyla bir araya geldik" ifadesini kullanarak G20 liderlerinin, Fransız halkıyla kalıcı dayanışmalarını ve terörizmi yenmek için tereddütsüz adanmışlıklarını ifade ettiğini aktardı.
G20'NİN SON FOTOĞRAFI!
IMF Başkanı Lagarde "Küresel ekonomiye dönersek, 2015 yılındaki ılımlı ve düzensiz büyüme sonrasında, gelecek yılki büyümenin yüzde 3,6 ile 2011'den bu yana en hızlı büyüme olması bekleniyor. Görünümde üç önemli madde ağırlık kazanıyor; ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasındaki normalleşme, büyüme modeliyle Çin'in yeniden dengelenmesi ve 10 yıl süren emtia döngüsünün sonu" dedi.
Politikalar geliştirmenin bu geçişleri yönetmede yardımcı olabileceğine işaret eden Lagarde, şunları kaydetti:
"Bunlardan ilki, koşullar izin verdiği sürece, destekleyici maliye politikaları ile gelişmiş ekonomilerde genişletici para politikası ve talep desteğini birleştirmek yoluyla bugünün büyümesini kaldırma. İkincisi, düzenleyici reform gündeminin tamamlanmasıyla mali sektörün güçlendirilmesi yoluyla direnci güçlendirmek. Sonuncusu ise geçen yıl Brisbane'da kararlaştırılan G20 büyüme stratejilerinin uygulanması yoluyla geleceğin korunması.
ERDOĞAN'DAN LİDERLERE SÜRPRİZ HEDİYE
IMF'nin değerlendirmesinde, söz verilen tedbirlerin yaklaşık yarısının uygulandığını ve bu alanda daha fazla odaklanma çağrısında bulunulduğunu gösteriyor. Ben ayrıca 2014 yılında cinsiyet farkının yüzde 25 azaltılması taahhüdünü takiben, genç işsizliğin G20 ülkelerinde 2025'e kadar yüzde 15 azaltılması için verilen taahhütleri olumlu buldum."
ÇİN'İN G20 DÖNEM BAŞKANLIĞINDA BİRLİKTE ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ
IMF Başkanı Lagarde, G20 liderlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile Addis Ababa Eylem Planı ve bunların finansmanına ilişkin güçlü desteklerini açıkladığını belirterek IMF'nin, alt gelirli ülkeler için politika önerileri ve artan finansal desteklerle bu çabalara katıldığını dile getirdi.
G20 liderlerinin süregelen sığınmacı krizi ve göç hareketleri sorununun üzerine eğildiğini, küresel toplumun karışık sorunlarda birlikte çalışması gerektiğini vurguladığına işaret eden Lagarde, IMF'nin bu çabaları destekleyeceğini kaydetti.
Lagarde, şöyle devam etti:
"Antalya Eylem Planı iklim değişikliğinden uluslararası parasal sistem ve vergilendirme reformlarına kadar bugün dünyanın karşı karşıya olduğu zorlukların üzerine gidilmesi noktasında küresel işbirliğinin anahtar rol oynadığını açıkça ortaya koydu. İkinci bir başlıkta, ben IMF'nin gözden geçirilecek olan Özel Çekme Hakları (SDR) ve Çin Yuanı'nın SDR sepetine katılmasını içeren fona üye ülkelerin tavsiyelerini bildirdim. Ben bu tavsiyeleri ve İcra Kurulumuzun gelecek ayın sonlarında vereceği karar için taslağı destekliyorum."
MÜKEMMELDİ, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE TÜRK YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM
IMF'nin kota ve yönetimi üzerine 2010 reformlarının hızlı bir şekilde onaylanması için süregelen çağrısını vurguladığını aktaran Lagarde, "Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk yetkililerine G20 liderliklerinden ve yıl boyunca sergiledikleri mükemmel misafirperverliklerinden dolayı teşekkürlerimi sunmak isterim. Gelecek yıl Çin'in G20 dönem başkanlığında birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya'dan ayrıldı