KİMSENİN TAHMİN ETMEDİĞİ SEÇİM
1 Kasım 2015 Genel Seçimleri, Türk siyasi tarihine kamuoyu araştırma şirketlerinin sonucu tahmin edemedikleri seçim olarak da geçti. Kamuoyu araştırmaları konusunda öne çıkan şirketlerden Andy-Ar da sonucu tahmin edemeyenler arasında yer aldı. Şirketin sahibi Faruk Acar ile neden yanıldıklarını, nerelerde hatalar yaptıklarını anlattı. Acar, seçmenin verdiği mesajlar konusunda da tespitlerde bulundu.
Acar'a göre, seçmen AK Parti'ye yüzde 49,4 oy vererek "Partili cumhurbaşkanlığı"na da onay verdi. Acar'ın bir diğer tespiti ise CHP ve MHP liderlerinin seçmenleri üzerindeki ikna güçlerini kaybettiği şeklinde. Acar'a göre, muhalefetin ikna gücü kaybı olası bir "Başkanlık sistemi" referandumunda AK Parti'ye istediği sonucu verebilir.
YÜZDE 49'U BULDUK AMA HATALI DİYE ÇALIŞMAYI DURDURDUK
12 bin 700 kişiyle görüşme sonucu AK Parti'nin yüzde 49'ları geçen, CHP'nin yüzde 25'ler dolayında, MHP'nin yüzde 12 olduğu, HDP'nin de yüzde 10 buçuk seviyelerindeki sonucunun yurtdışındayken kendisine geldiğini ifade eden Faruk Acar "Bu sonuçların son olarak 3-4 Ekim'de yaptığımız araştırma ve geçmişten gelen trendlerle hiçbir ilgisinin olmadığı, bugüne dek yaptığımız hiçbir çalışmada bunun bir emaresini görmüş olmamamız, AK Parti için yüzde 45'in üstünün dahi söz konusu olmadığı tespitlerimiz vardı. Kendi mahallemde, yani diğer araştırmalarda bu yükselişi teyit eden bir sonuç olmaması nedeniyle şüpheyle yaklaşmama neden oldu. O tarihe kadar güvenilir olan hiçbir araştırma şirketi Andy-Ar'ın Ak Parti için verdiği rakamın yakınında değildi. En üstte biz vardık. Yanlış yolda olduğumuzu örneklememizin hatalı olduğunu düşünüp daha fazla para harcamadan araştırmayı durdurduk, yarıda bırakıp tamamlamadık" dedi.
KARARSIZ VE KIZGIN SEÇMEN BLOĞU ORTAYA ÇIKTI
Bu seçimin kaderini muhalefet partilerinin belirlediğini anlatan Acar "7 Haziran gecesinde AK Parti ilk kez iktidar kırılması yaşadı. Daha 7 Haziran gecesi Devlet Bahçeli'nin Kasım ayında erken seçimi telaffuz etmesi sonrasında piyasaların durumunu gördük. TBMM Başkanı seçilmesinde muhalefet bloğunun performansı, AK Parti'nin şoktan çıkmasını da sağladı. Tüm bunlar seçmenlerin gözü önünde oldu ve seçimden 10 gün sonra yüzde 18'lik kararsız ve kızgın bir seçmen bloğu ortaya çıktı. AK Parti, muhalefetin beceriksiz, başarısız bir noktada algılanabilmesi için elinden gelen her şeyi yaptı. AK Parti muhalefeti mindere çekti, güçlü olduğu alanlardan başlayarak onları dövmeye başladı. Bu arada terör tırmandı, güvenlik kaygıları arttı. Kalabalık ortamlarda bulunmaktan bile korkan bir seçmen ortaya çıktı. Koalisyon bir umut oldu ama sonra o da bitti" diyerek muhalefetin etkisini kaybettiğini söyledi.
DAVUTOĞLU KARGAŞAYI ENGELLEDİ
Bu seçimde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun uzlaşmacı, yumuşak üslûbunun etkili olduğunu belirten Andy-Ar şirketi sahibi Faruk Acar "Davutoğlu'nun diyalog zemini arama çabası seçmende karşılık buldu.7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti gündemi domine eden bir aktör oldu, muhalefet sadece seyretti, kendini anlatamadı. Seçim havası olmaması süreç boyunca siyaset dışı olaylara ilgiyi artırdı. Bu da AK Parti'nin lehine oldu. Bu zemini yine muhalefet verdi. Seçim hükümetine bakan vermeyerek buna yol açan yine muhalefet oldu. CHP koalisyon görüşmelerini sürdürerek elini taşın altına koyuyor görüntüsü verdi ama hükümete bakan vermeyerek stratejik olarak hataya düştü. CHP'nin hesabı AK Parti-HDP hükümeti görüntüsünün verilmesini sağlamaktı ama bu olmadı zira Tuğrul Türkeş ve Yalçın Topçu'nun hükümete girmesiyle bu görüntü olmadı" diyerek muhalefetin yanılgısını işaret etti.
SEÇMEN AK PARTİ'YE UYARI VERDİ
AK Parti'yi iktidardan eden de tekrar iktidara taşıyan da 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'yi cezalandıran seçmen oldu. Bu seçmen 7 Haziran'da sandığa gitmeyerek ceza kesmişti. Bu seçmenler demek ki emanet seçmenler. Koşulsuz, şartsız AK Parti destekçileri değiller. Bu 9-10 puanlık seçmeni diğer muhalefet partileri taşıyamadı. Bu seçmen aynı zamanda muhalefete de beni ikna edemiyorsunuz mesajı verdi.
BAHÇELİ'NİN NE YAPMAYA ÇALIŞTIĞINI KİMSE ANLAMADI
Milliyetçi-muhafazakâr bu seçmenin 7 Haziran'dan sonra Devlet Bahçeli'nin ne yapmaya çalıştığını anlayamadığının da eksi bir görüntü oluşturduğunu söyleyen Acar " Eğer Meral Akşener, Tuğrul Türkeş gibi seçim hükümetindeki bakanlık teklifini kabul etseydi MHP, 1 Kasım'da baraj sıkıntısı dahi yaşayabilirdi" dedi.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI ONAY ALDI
Yüzde 49,4'lük oy oranı aynı zamanda bence partili bir cumhurbaşkanının da onaylandığı anlamını taşıdığı itirafında bulunan Faruk Acar " Erdoğan'ın tarafsız olmamasını artık seçmen kabullenmiş durumda. 1 Kasım seçimleri tarafsız cumhurbaşkanlığı tartışmasını bitirdi. Muhalefet bunu temenni edebilir ama AK Parti seçmeninde de "emanet" AK Parti seçmeninde de artık bu bir rahatsızlık değil. Başkanlık sistemi gündeme geldiğinden bu yana yaptığımız tüm araştırmalarda başkanlık sistemine destek en fazla yüzde 35 çıktı. Ortalama destek yüzde 30'lar seviyesinde. Yüzde 65-70 olumsuz reaksiyon var. Bu algının oluşmasında muhalefet liderlerinin ciddi bir katkısı oldu. MHP ve CHP liderlerinin kendi seçmenlerini ikna yeteneği kalmadı. Seçmenleri gözünde kredibiliteleri yok, öncelikli sorunlar ele alıp düze çıkılmasının ardından gelecekte yapılacak bir referanduma muhalefet aynı lider ve kadrolarla girerse bu referandum AK Parti'nin lehine olur. Kendi seçmenini ikna sorunu yaşayan bir muhalefet seçmenini sandığa götüremeyebilir. Bu durum da olası bir başkanlık referandumunda AK Parti'ye istediği sonucu getirebilir" imasında bulundu.
Kaynak: aljazeera.com.tr