İzmir'deki casusluk davasında, mahkeme başkanın arama görüntülerinde tespit ettiği ve SABAH'ın da tüm Türkiye'ye manşetten duyurduğu 57'nci saniye kumpası, TSK'yı ele geçirmeye çalışan FETÖ'yü yaktı. Bilirkişi, örgütün o dönemde evlere yerleştirdiği sahte dijital verileri, 3 dakikada hazırladığını belirledi.
KUMPAS 57'NCİ SANİYEDE
İzmir'de 2013'te düzenlenen operasyonda, aralarında dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele'nin de bulunduğu çoğunluğu asker 357 sanık, "Askeri casusluk" suçlamasıyla gözaltına alındı. Büyük yankı uyandıran operasyonun ardından tutuklanan subayların adeta hayatları karardı. Açılan dava halen sürerken, FETÖ'nün gerçek yüzünü göstermesinin ardından şartlar değişince, Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, çete lideri olmakla suçlanan üniversite öğrencisi Narin Korkmaz'ın babasının evinde yapılan arama görüntülerinde kumpası fark etti. Bir polisin, arama başlamadan elinde klasörle üst kata çıkıp yeniden aşağı inerek aramaya katıldığını, ardından da delil olarak gösterilen CD'leri eliyle koymuş gibi bulduğunu gören mahkeme başkanı, davadaki delillerin hukuksuz şekilde toplandığını ve olmayan deliller üretildiğini belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
BİR NUMARALI ZANLI GÜLEN
SABAH'ın da manşetten tüm Türkiye'ye duyurduğu bu kumpas üzerine, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından başlatılan soruşturmada sona gelindi. Başsavcılığın başta Fetullah Gülen olmak üzere 57 kişi hakkında verdiği gözaltı karanının ardından dün sabah harekete geçen İzmir polisi, 18 ilde düzenlediği operasyonda 46 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir'in eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile o dönemdeki yardımcıları Mehmet Ali Şevik ve son olarak Afyon Polis Okulu Müdürlüğünü yürüten Müjdat Karagöz, eski İstihbarat ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Taner Aydın, Merkez valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altınkaynak, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda görevli Mülkiye Müfettişi Ferda İleri, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkan Vekiliyken, geçen yıl Eskişehir'e vali yardımcısı olarak atanan Mesut Kesen'de var. Kesen ve o dönemde yine İçişleri Bakanlığı bilgi işleri Daire Başkanlığında görev yapan Merkez Valisi Mehmet Oduncu'nun, gizli kişisel verileri, örgüte aktardıkları belirlendi.
TASFİYE SUÇLAMASI
Operasyon kapsamında, Ankara'da Ferdi İleri ile birlikte 5 müfeetiş, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü'nde şube müdürü olarak görev yapan 3. Sınıf Emniyet Müdürü Serkan Çiftçi ile Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru İbrahim Kaya, Elazığ'da Personel Şube Müdürlüğü'nde görevli 4. Sınıf emniyet müdürü Y.U, Erzurum'da görev yapan 2 komiser yardımcısı, Kütahya'nın Gediz ilçesinde görevli olan polis memuru Özgür A, Antalya'da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan komiser yardımcısı E.Ö, Van'da görev yapan 2 polis ve Diyarbakır'da görev yapan bir kadın polis de gözaltına alındı. Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 13 kişi de aranıyor. Zanlılar, "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" operasyonunda "Sahte delil üretip, Türk Silahlı Kuvvetlerini tavsiye ederek ele geçirme", "FETÖ yöneticisi ve üyesi olmakla" suçlanıyor.
O MÜDÜR İHRAÇ EDİLDİ
10 Kasım 2011 ile 12 Şubat 2014 arasında İzmir Emniyet Müdürü olan Ali Bilkay'ın bir süre önce resen emekli edildiği, eski İstihbarat ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Taner Aydın'ın geçtiğimiz dönemde ihraç edildiği belirtildi. Bu arada İzmir'de, 23 Ekim'de FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlar kapsamında "adliye imamı" olduğu iddiasıyla gözaltına alınan, ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Mustafa Sayın E., İzmir Valiliği tarafından açığa alındı.
93 KİŞİYİ TUTUKLADILAR
2010'da başlatılan ve yaklaşık 3 yıl süren soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan, Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele'nin de aralarında bulunduğu 49'u muvazzaf asker toplam 93 kişi tutuklandı. 357 sanık hakkında "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla ve 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istemiyle iddianame hazırlanan davada, çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile üniversite öğrencisi Narin Korkmaz hakkında da müebbet istendi.
3 BİN DEVLET GÖREVLİSİNİ FİŞLEMİŞLER
Şüphelilerin mahkemeye sunduğu ihbar ve delillerin sahte olduğu, aralarında Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı'nın da bulunduğu 13 devlet kurumundaki 3 bin bürokratın fişlenerek kendi adamlarını yerleştirilmeye çalıştıkları, usulsüz dinleme yapıldığı, "gizlilik derecesi" bulunmayan belgelere, "gizlilik" raporu hazırlandığı adreslerde bulunan dijital verilerin 3 dakika içinde hazırlandığı bilirkişilerce tespit edildi. Soruşturma dosyasında yer alan şüpheli bürokrat ve polislerle iki ayrı raporda bu tespitlerin yer aldığı belirtilirken, operasyonun ikinci ve üçüncü dalgasının da geleceği öğrenildi.
"GİZLİ BELGE DÜZMECE"
TÜBİTAK'taki bilirkişiler tarafından incelenen dijital delillerin 3 dakika gibi kısa bir sürede hazırlandığı tespit edilerek, iddiaların tamamen asılsız olduğu ortaya çıkarıldı. O dönem çete lideri iddiasıyla suçlanan Narin Korkmaz'ın evinde ele geçirildiği belirlenen CD'nin 20 karakterden oluşan bir şifreye sahip olduğu ancak Korkmaz'ın bilgisayar bilgisinin çok az olduğu ve hackerlerin bile kıramadığı bir şifreleme sistemi oluşturmasının imkansız olduğu belirtildi. Kumpas operasyonla hedef seçilen kişilerin adreslerinde ele geçirilen bilgi ve belgeler, için de şüpheli müfettişler tarafından, "gizli" ibareli düzmece raporların hazırlandığı belirlendi. Belgelerin herhangi bir gizlilik derecesinin olmadığı bilirkişilerce tespit edilerek dosyaya eklendi.
SABAH DUYURMUŞTU
Casusluk
soruşturması kapsamında polisin yaptığı operasyon kayıtlarında yer alan detay, kumpası ortaya çıkardı. Olay yeri görüntülerinin 57'nci saniyesinde, operasyon noktasına konulan delil poşeti yer aldı. SABAH o detayı 28 Ekim 2014'te manşetten duyurmuştu.