Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş'un işe gitmeden Çankaya Belediyesi'nden maaş aldığı iddiasının yankıları sürüyor. Konu hakkında Çankaya Belediyesi'ne soru önergesi veren Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez SABAH Ankara'nın sorularını yanıtladı. Mimarlar Odası'nın Karakuş'u korumak adına yaptığı "Devlet Memurları kanununda Anayasal bir kuruluş olan meslek kuruluşunda görev alınmasını kısıtlayan herhangi bir düzenleme yoktur" açıklamasını yetersiz bulan Ölmez, Karakuş'a kanun maddeleriyle yanıt verdi. Ölmez Karakuş'un iki kanun maddesine göre işe gitmesi gerektiğini ve ayrıcalığının olmadığını söyledi.
DMK'YA GÖRE İŞE GİTMEK ZORUNDA
Ölmez, "Halen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı'nı yürütmekte olan Tezcan Karakuş Candan, aynı zamanda Çankaya Belediyesi'nde 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu'na (DMK) tabi personel olarak görev yapmaktadır. DMK'nın 102. 104.105 ve 108. maddeleri memurların yıllık izin veya farklı izinlerin süre ve esaslarını hükme bağlamıştır. Kanuna göre devlet memurlarının kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim kurullarında görev almaları halinde, söz konusu personelin kısmen veya tamamen mesaiye devam zorunluluğundan muaf olduklarına dair düzenleme yoktur. Ayrıca 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Kanunu'nda da bu yönde bir hüküm yer almamaktadır" dedi.
'KARAKUŞ KOLLANIYOR MU?'
Karakuş'un kanunen suç işlediğini ifade eden Ölmez, "Hal böyle iken Mimarlar Odası Başkanlığı'nı yürüten Tezcan Karakuş Candan, Çankaya Belediyesi'ndeki görevine ya hiç gitmemekte ya da bazı günler giriş çıkış yaparak kanunen suç işlemektedir. Bu konuda DMK çok açıktır. Çankaya Belediyesi'nin diğer tüm personeli için uygulanan kartlı giriş çıkış sistemi anılan personele uygulanmamakta, diğer personele disiplin cezası uygulaması yapılırken anılan personel kollanmakta mıdır?" diye sordu.
'SİYASET BESLEMELİĞİ VAR'
Çankaya Belediyesi'ne verdiği soru önergesinde "Karakuş bankamatik memuru mu?" diye sorduğunu, ancak oda tarafından bu sorunun es geçildiğini belirten Ölmez şöyle konuştu: "Biz kendisine oda başkanlığı görevinde bulunamaz demiyoruz. O müesseselerde gönüllük esası ile çalışıyor. Kamu kurumlarında memur olanlar yasa ile takdir edilen maaş karşılığında çalışırlar. Aldıkları maaşı hak edebilmek için zaman ayırmak ve bazı hizmetler üretmek zorundadırlar. Eğer hizmet üretmiyor ve maaş almaya devam ediyorsa siyaset beslemeliği ve ahlaksızlık var demektir."
YILDA 54 BİN TL ALIYOR
"Emek vermeden ve işe gitmeden ayda 4 bin 500 TL almak, alın teri ve emeği kutsayan solculukla bağdaşmaz" diyen Ölmez, Karakuş'a şöyle seslendi: "Sayın Karakuş'a 'Sol çizgide durarak gerçekleştirdiğiniz eylemlerinizi, sol jargonla halk mahkemesinde solcular yargılasa ne ceza alırdınız hiç düşündünüz mü?' demeyi çok isterdim. Sol, alın teri ve emeği kutsal sayar. Çankaya Belediyesi'nden maaş alırken belediyeye ve Çankaya halkına ne hizmet üretiyorsunuz? Mesaiye yani işe gitmeden nasıl bir hizmet olabilir ki? Sıfır hizmet karşılığı devletten aylık 4 bin 500 TL, yıllık 54 bin TL almaktasınız. İş yerinin kapısından geçmeden her gün belediyeye gelerek alın teri döküp emek harcayan, zamanında hizmet üreten emekçi arkadaşlarının sırtından geçinen biri gibi hissetmiyorsanız, sizin lafta değil özde emekten yana olan halk mahkemesinden paçayı kurtarmanız mümkün gözükmüyor."
'BELEDİYE CEVAP VERMELİDİR'
Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez, CHP'li Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'e de seslendi. Ölmez "Tezcan Karakuş Mimarlar Odası'na gönüllülük esasıyla mesai saatleri dışında zaman ayırırsa bizim bir şey söylememiz mümkün değildir. 'Çankaya'nın maaşını mimarlar odasına peşkeş çekmeyin' diyoruz. Bizim asıl muhatabımız Çankaya Belediyesi. Belediye görevini aksatan memurlara uyguladığı yasayı söz konusu şahsa uyguladı mı? Bunların cevabını Çankaya Belediyesi yetkililerindedir" diye konuştu.