TBMM BAŞKANLIĞI'NA DÖRDÜNCÜ TURDA AK PARTİ'NİN ADAYI İSMET YILMAZ SEÇİLDİ
7 Haziran seçimlerinden bu yana en çok tartışılan konuların başında gelen ve partilerin kendi adaylarını seçtirmek için strateji üzerine strateji ürettiği TBMM başkanlığı seçiminde ipi göğüsleyen AK Parti adayı İsmet Yılmaz oldu. MHP, muhalefet bloğuna destek vermeyip boş oy kullanınca Yılmaz 259 oyla Meclis'in 26'ncı başkanı seçildi. Meclis Başkanlığı için trafik dün sabah saatlerinde başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Eğer dördüncü tura kendi adayımız kalamazsa MHP'nin 80 oyu da boş çıkacaktır" açıklamasını yaptı. Bu açıklama kulislere bomba gibi düştü. Çünkü, MHP'nin boş oy kullanması AK Parti adayı Yılmaz'ın seçimi kazanması anlamına geliyordu. Kulislerde CHP adayı Deniz Baykal'ın üçüncü turda çekilebileceği, CHP'nin MHP adayı Ekmeleddin İnsanoğlu'nu destekleyebileceği iddiaları yayıldı, ancak bunlar da kısa sürdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Çatı adayı destekler misiniz?" sorusuna, "Çatı mı kaldı" diyerek tartışmaları bitirdi. Meclis Genel Kurulu Meclis Başkanlığı seçimini yapmak üzere dün saat 15'te toplandı. Üçüncü tur oylamaya 548 milletvekili katıldı. Yılmaz 259, Baykal 129, İhsanoğlu 80, HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ise 78 oy aldı. İki milletvekili ise boş oy kullanmayı tercih etti. Bu sonuçlara göre Yılmaz ve Baykal en çok oyu alan iki aday olarak son tura kaldı. Yılmaz ile Baykal arasında nefes nefese geçen yarışta ipi Yılmaz göğüsledi ve TBMM'nin yeni başkanı oldu. Son tur oylamaya 547 milletvekili katıldı. Yılmaz, 258 oyla başkan seçildi. AK Parti oylamaya tam kadro katıldığı için Yılmaz'a sadece kendi partisi oy verdi. Baykal'a 182 oy çıkarken, 78 milletvekili geçersiz, 29 milletvekili de boş oy kullandı. Bu tablo son turda milletvekillerini serbest bırakan HDP'nin Baykal'a 50 oy verdiğini ortaya koydu. Bazı HDP'lilerin yanı sıra bazı MHP'lilerin ise yanlışlıkla geçersiz yerine boş oy kullandıkları öğrenildi. MHP'li vekiller ise Bahçeli'nin açıkladığı gibi geçersiz oy kullandı. Yılmaz, başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşma görevde kaldığı süre içinde Anayasa ve İçtüzük ve hukuk kuralları çerçevesinde tarafsız bir şekilde çalışacağını söyledi. Meclis'in demokrasinin kalbi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bize düşen Meclis'in itibarını en yüksekte tutmaktır. Yapacak çok işimiz var, kum saati işlemeye başladı. Bu da bize Meclis'in bir dakikasını bile boşa harcamamız gerektiğini göstermektedir" dedi. Milletin yeni bir Anayasa beklediğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Ekonomik ve demokratik seviye yeni anayasayı zorunlu kılmaktadır. Toplumda esasen çok geniş bir mutabakat mevcuttur. İyi işleyen demokrasi içinde, Anayasa, beklenen toplumsal siyasal sorunların çözümü için gerekli zemini sağlamaktır. Yeni Anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur. Toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katılmasıyla herkesin sahip çıkacağı bir Anayasa yapılabilir."
CUMHURBAŞKANI VURGUSU
Yılmaz, Cumhurbaşkanının konumu ile ilgili tartışmalara da yanıt verdi ve "Devlet gücünü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim. Kuvvetler ayrılığı Cumhurbaşkanı'nın koordinasyonunda, belli devlet yetkilerinin kullanılmasına yönelik medeni bir işbirliğidir" dedi.
ERDOĞAN'DAN TEBRİK TELEFONU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TBMM Başkanlığı'na seçilmesinin ardından İsmet Yılmaz'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan'ın, telefonla aradığı Yılmaz'ı tebrik ettiği ve başarı dileklerini ilettiği bildirildi.
ÜÇ ADAY DA AYNI KAREDE
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, oy vermeye Başbakan Ahmet Davutoğlu ile el ele geldi. Aynı anda MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu da gelince, arkalarındaki CHP adayı ve Geçici Başkan Deniz Baykal ile ilginç bir görüntü ortaya çıktı. Aynı kareye üç aday ve Başbakan sığdı.
Sivas'ta katledilen Şair Metin Altıok'un milletvekili kızı Zeynep Altıok "UnutMADIMAKlımda" yazılı siyah tişörtle oylamaya geldi. Bazı vekillerin de Madımak'ı anan tişörtler giymesi dikkat çekti.
MHP lideri Devlet Bahçeli'den randevu alamadığı öne sürülen eski Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun araya girmesi ile Bahçeli'nin yanına oturdu. İkili bir süre sohbet etti.
Kemal Kılıçdaroğlu oy kullandıktan sonra başıyla Davutoğlu ve Bahçeli'yi selamladı.
DAVUTOĞLU: BUGÜN BLOK KAVRAMI ÇÖKTÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlık seçiminin ardından yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile Genel Kurul Salonu'ndan ayrılarak Meclis'teki makamına geçti. Davutoğlu, Yılmaz'ı tebrik eden ilk isim oldu. Davutoğlu, Yılmaz'ın seçilmesine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Blok kavramı bugün itibariyle çökmüştür. Bloklaşmanın Türkiye'de karşılığı olmadığını herkes anlamalıdır. Taktik ayak oyunlarına kimse yönelmesin, her şey kamuoyunun önünde şeffaf şekilde gerçekleşsin. Bizim için meclis başkanı seçimleriyle, koalisyon süreci aynı değildir. Dersem ki bu bir işarettir, ben kendi zikrettiğim şeye karşı çıkmış olurum. Ama bugünkü ortam aslında değişik koalisyon seçeneklerinin değerlendirilmesine imkan sağlamıştır."
'PAŞA' OLMAK İSTERDİ MECLİS BAŞKANI OLDU
54 yaşındaki İsmet Yılmaz, evli ve 3 çocuk babası. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine bölümü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan, doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamlayan Yılmaz'ı anlatan amca çocukları şu bilgileri verdi: "Bakanımız babasının sürüsüne çobanlık da yaptı. Sonrasında okudu, yüksek mertebeye ulaştı. 'Paşa, olacağım' dedi. Babası ismini İsmet İnönü Paşa'nın isminden esinlenerek koydu."