Türkiye Cumhuriyeti'nin en kanlı terör saldırılarından biri olan 52 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı patlamalarıyla ilgili dava, güvenlik nedeniyle Ankara'ya alındı. 9'u tutuklu 19 kişinin yargılandığı davanın görüldüğü Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi patlamaya ilişkin gelen ihbarlar ve yapılan çalışmalarla ilgili MİT, Emniyet ve Jandarma İstihbarat'a yazı gönderdi. Söz konusu kurumlardan gelen yazı ise skandal bir gerçeği gün yüzüne çıkardı.
UYARILARI DİKKATTE ALMADI
Kurumlardan gelen yazı, Türkiye'yi büyük bir krizin içine sürüklemek ve uluslararası platformda zor durumda bırakmak için planlı olarak hareket ederek Adana ve Hatay'da MİT TIR'ların durdurulması oyununu da gözler önüne serdi. 1 Ocak 2014 tarihte Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde MİT TIR'larını jandarma ekiplerine bastıran ve yetkisi olmadığı halde olay yerine giderek bizzat arama yapmak isteyen dönemin savcısı Özcan Şişman'ın, Reyhanlı saldırıyla ilgili MİT'ten gelen ihbarları dikkate almadığı anlaşıldı.
İHBARLARA AYAK DİRETTİ
MİT, saldırıdan bir gün öncesine kadar Emniyete bilgi notu göndermeye devam etti. 11 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen saldırıdan iki gün önce yapılan bombalı eylem hazırlığı ihbarı üzerine de Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak dinlemeye alındı. Patlamalardan bir gün önce ise MİT, iki minibüsün eylemde kullanılabileceğine ilişkin Hatay Emniyeti'ne detaylı bir bilgi notu gönderdi. Ancak MİT ihbarlarına, dinlemelerden elde edilen delillere aldırış etmeyen savcı Şişman, söz konusu ihbarlara ayak diretti. MİT'in bildirdiği söz konusu araçlar da kanlı terör saldırısında kullanılan araçlar olduğu belirlendi.
REYHANLI'YA GİTMEDİ
Nöbetçi olmadığı halde Kırıkhan'a giden ve devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket eden Özcan Şişman, Reyhanlı saldırılarında ise çok başka bir tutum sergilemişti. Şişman, saldırıların ardından ilçedeki savcılar tarafından defalarca çağrılmasına rağmen sorumlu olduğu olay yerine gitmemişti. MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten HSYK müfettişlerinin talebi doğrultusunda, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek" suçlamalarından tutuklanan Özcan Şişman hakkında ayrıca yargılama izni çıkmıştı.
Sorumluluğu Emniyet'e attı
Reyhanlı saldırısı öncesi yapılan onlarca ihbara rağmen hiçbir adım atmayan savcı Özman Şişman, MİT ekiplerini de devre dışı bırakmak için uğraştı. İhbarların ardından MİT yetkililerine konuyla ilgili hiçbir şey yapmamaları, beklemeleri gerektiğini bildiren Şişman, sorumluluğun emniyette olduğunu belirtmesi ise dikkat çekti. (Yeni Şafak)