Meclis Başkan adayları:
AK PARTİ - İSMET YILMAZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından Meclis Başkan adaylarının İsmet Yılmaz olduğunu açıkladı.
Yaptıkları istişarelerde Meclis Başkanlığı için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın isminin öne çıktığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, partisinin adayının Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz (54) olduğunu açıkladı.
MHP - EKMELEDDİN İHSANOĞLU
MHP'nin Meclis Başkanı adayı MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu, dilekçesini Meclis Başkanlığı'na verdi.
Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin çatı adayı olmuştu.
HDP - DENGİR MİR MEHMET FIRAT
Meclis Başkanlığı için adayını ilk açıklayan parti HDP oldu. HDP, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday gösterdi.
MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı yapılacak. Eğer bu turlarda başkan seçilemezse 1 Temmuz Çarşamba günü 3. ve 4. tur gerçekleştirilecek.Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.
MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapar. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirir.
TBMM Başkanlığı için bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk devre için seçilenin de, ikinci devre için seçilenin de görev süresi iki yıldır.
Siyasi parti grupları Başkanlık için aday gösteremezler. TBMM Başkan adayları, Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren veya ikinci devre için yapılacak seçimlerde birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından on gün önce başlamak üzere, beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilir.
TBMM seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanır ve Başkan seçimi gizli oyla yapılır. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (367) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olur. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanır.
EN AZ 367 OY ALMAK GEREKİYOR
TBMM İçtüzüğü'ne göre; en fazla dört turda, gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu'nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz'a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti'nin 258 oyu bulunuyor.
ADAYLIK BAŞVURULARI CUMARTESİ GÜNÜ SONA ERECEK
Adaylık başvuruları, 27 Haziran Cumartesi saat 24:00'te sona erecek. 25'inci Dönem parlamentosu, 26'ncı Meclis Başkanı'nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.
SEÇİLEN İSİM 0001 KIRMIZI PLAKALI MAKAM OTOMOBİLİNİ KULLANACAK
TBMM Başkanı seçilen isim, devlet protokolü gereği 0001 kırmızı plakalı makam otomobilini kullanacak.