Seçimlerin ardından izleyeceği tavır merakla beklenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı Dışişleri Konutu'nda kabul etti. Sürpriz görüşme iki saat sürerken seçimlerin ardından oluşan siyasi tablo ve koalisyon formülleri ele alındı. Baykal, görüşmeye ilişkin izlenimlerini "Cumhurbaşkanı her türlü koalisyon çözümüne açık" olarak aktardı. Cumhurbaşkanı'nın, hükümet formülleri arasında dile getirilen 'azınlık hükümeti' formülüne olumlu bakmadığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı'nın koalisyonun kurulamaması halinde erken seçimden yana olduğu da paylaşıldı.
Baykal'ın aktarımına göre, Dışişleri Konutu'ndaki görüşmenin daveti Erdoğan'dan geldi. Baykal, daveti CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iletmek istedi ancak telefonla ulaşamadı. Bunun üzerine gece saatlerinde davetle ilgili yanıt vermemeyi tercih eden Baykal, sabah saatlerinde Kılıçdaroğlu'na ulaştıktan sonra davete olumlu yanıt verdi. Görüşme davetinin Cumhurbaşkanlığı'ndan geldiğinin kamuoyuna duyurulmasını isteyen Baykal yine görüşmenin Saray yerine Dışişleri Konutu'nda yapılmasını rica etti. Bunun üzerine görüşme Dışişleri Konutu'nda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise Baykal'ın bazı aracılarla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Efendim Deniz Baykal sizinle görüşmesinin faydalı olacağını söylüyormuş" şeklinde haber yolladığı ve Erdoğan'ın da bunun üzerine Baykal'ı davet ettiği öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre görüşmede Baykal, seçim sonuçlarıyla ilgili görüşlerini aktardı. Koalisyonun ciddiyetle denenmesi gerektiğini belirten Baykal 'denedik olmadı, seçime gideriz' yönündeki yaklaşımın sakıncalarını anlattı. "Erken seçimin çok ağır bedeli var. Koalisyon ciddiyetle denenmeli. Erken seçim derseniz 2015 tümüyle gider" dedi. Baykal görüşmede Erdoğan'ın her türlü koalisyon seçeneğine açık olduğu mesajı verdiğini, koalisyon formülleri yaşama geçirilmezse erken seçimden yana olduğunu ve azınlık hükümetine ise sıcak bakmadığı mesajı verdiğini söyledi. Baykal, Cumhurbaşkanı'nın 'özel bir talebi' olmadığını ancak kendisinin bazı tespitler yaptığını kaydetti, "İstikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm" diyerek şunları söyledi.
Muhalefetin koalisyon oluşturmasına itirazı olmadığını memnuniyetle gördüm.
Olası bütün modelleri değerlendirmeye olumlu yaklaşacağı izlenimini aldım.
Siyasi partililer kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde, bunun Cumhurbaşkanlığı'ndan engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz.
Koalisyon oluşturma konusunda, Cumhurbaşkanı'nın özel çaba içinde olduğu izlenimini almadım.
'DOSYA ÖN ŞARTI' OLAMAZ
Koalisyon ön şartı olarak gündeme getirilen bazı bakanlarla ilgili Yüce Divan dosyalarının açılması konusunda Baykal'ın "Bunun koalisyon protokolünün bir ön şartı olamayacağı" yönünde görüş açıkladığı ve konunun Meclis'te çözülmesi yönünde ifadede bulunduğu öğrenildi. Görüşmede Baykal'ın ayrıca "Erken seçimin çok ağır bedeli var. Koalisyon ciddiyetle denenmeli" dediği öğrenildi.
MECLİS AÇILIŞINA KADAR VEKALET YOK
Siyasi
kulislerde en yaşlı milletvekili sıfatıyla Meclis'e geçici başkanlık yapacak olan Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın yurtdışı gezisine çıkacak olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığına vekalet edip edemeyeceği tartışmaları da yapıldı. Ancak o tarihe kadar TBMM açılmayacağı ve milletvekili yemini edilemeyeceği için Baykal'ın, Cumhurbaşkanı'na vekalet etmesi mümkün görünmüyor. Meclis İçtüzüğü'nün 8. maddesinde, "Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapar" ifadeleri yer alıyor.
KILIÇDAROĞLU'NA BİLGİ VERDİ
Baykal, görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi'ne gelerek Kılıçdaroğlu'na Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Baykal bir açıklama yapmadan Genel Merkez'den ayrıldı.
CAMERON İLE IŞİD'İ GÖRÜŞTÜLER
İngiltere
Başbakanı David Cameron, Avam Kamarası'nda bir milletvekilin, "IŞİD'le ortak mücadele konusunda G7 zirvesinde Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ın koordinasyonuyla ilgili ne konuşuldu?" sorusuna "Koordinasyon kesinlikle gerekli. Önemli bazı adımlar atıldı. Son günlerde Türkiye'nin Cumhurbaşkanıyla konuştum. Bu konuda mükemmelliğe ulaşabilir miyiz, emin değilim. Ama IŞİD'le mücadelede bölgesel ortaklarla çalışıp, herkesin koordinasyon içerisinde bir yaklaşımı olduğunudan emin olmak yapılması gereken en doğru şeydir" yanıtını verdi.