Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile hâkim Süleyman Karaçöl'ü meslekten attı. HSYK 2'nci Dairesi daha önce 3'er aylık "meslekten uzaklaştırma" yaptırımı uyguladığı isimlerle ilgili soruşturma sürecini tamamladı. Daire, 2'ye karşı 5 oy çokluğuyla 5 ismi meslekten ihraç etti. Üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik, "İhraç kararı için ceza davası sonucu beklensin" görüşünü savundu. Öz, Kara, Akkaş, Yüzgeç ve Karaçöl'ün atılma gerekçeleri "Birlikte hareket ederek yargı bağımsızlığına zarar verdikleri", "Nüfuzlarını kötüye kullanarak hâkimlik meslek onuruna aykırı davrandıkları", "Yargı bağımsızlığı ile tarafsızlığına zarar verdikleri ve toplum gözünde yargının bağımsız olmadığı izlenimi yaratmaya çalıştıkları" şeklinde sıralandı. Kararla ilgili HSYK 2'nci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz şu açıklamalarda bulundu:
SAVCILIK ONURUYLA BAĞDAŞMIYOR: Savcı Öz hakkında savcılık onuru ile bağdaşmayacak şekilde Dubai'ye tatile gittiği, Fatih Belediyesi'nde bir firma lehine girişimde bulunduğu, Dubai'deyken kendisini göreve başlatmış gibi evrak düzenlettiği için ihraç kararı verildi. Akkaş ve Kara, başsavcılıktan habersiz soruşturma yürüttükleri için, yine Akkaş adliye önünde basın bildirisi dağıttığı için ihraç edildi.
HERKES ÖZGÜRCE KONUŞTU: Savunmaları sonuna kadar alındı. İstedikleri tüm belgeler gönderildi. Müfettişce alınan savunmanın dışında kurul tarafından da savunmaları istendi. Tüm talepleri yerine getirildi. Ek savunma hakları verildi. Her şey son derece özgür bir ortamda tartışıldı. Herkesin bütün yasal haklarını kullanması için elimden geleni yaptım. Bütün arkadaşlarımın muhalefetlerini, karşı sözlerini, haklı sözlerini, sabırla dinleyip neticeye ulaştırıyoruz. Herkes özgürce konuşuyor, özgürce istediğini söylüyor. Oylarını da tek tek özgürce alıyoruz. Kimsenin yakasına yapışıp "Şöyle, böyle" dediğimiz yok.
DİSİPLİN SORUŞTURMASI: Dairenin işlemi disiplin soruşturması sonunda verilmiş bir karar. Cezai yönden bir suç tanımı yapılmadı. Ancak savcıların örgütlü hareket ettikleri karara şöyle yansıdı: "Birbirlerinden bağımsız ve ayrı soruşturma yürüten savcılar aynı gün soruşturmaya başlayarak aynı gün gözaltı ve malvarlıklarına el koyma kararları vermişlerdir. Savcılar ve hâkimin bu şekilde birlikte hareket etmeleri, hayatın olağan akışına aykırıdır.Biz bu soruşturmaların (17 ve 25 Aralık) tarafsız yapılmadığı ve yargıyı yıpratan bir eylem olduğu kanısına vardık.
FTÖ'YE DAHİL EDİLEBİLİRLER
HSYK 2'nci Dairesi'nin kararına da yansıyan bu tespitler, Öz, Kara, Akkaş, Yüzgeç ve Karaçöl'ün ihraçlarına neden olan bu eylemlerinin yargıda yürütülmekte olan Fethullah Gülen Terör Örgütü (FTÖ) soruşturmasına da dahil edilebileceklerinin en önemli işareti olarak görüldü.
Darbe girişiminin başındaki isim
AVUKATLIK YAPABİLECEKLER Mİ?
HSYK kararı ile meslekten ihraç edilen Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Süleyman Karaçöl'ün avukatlılk yapıp yapamayacağı merak konusu oldu.
ÖZ,SAVUNMA YALANINA SIĞINDI
Darbe girişimi başarısız olunca kendisini Ttwitter'a vuran Zekeriya Öz, dün meslekten atıldığı haberini alınca çılgına döndü. Öz, Twitter'dan peş peşe mesajlar yayınladı. Öz "HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukarıdan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya", "HSYK'nın savunma için verdiği süre dolmadan ihraç kararı vermesi, bu kararı vermesi için emri veren kişiden korktuklarından hukuku çiğnediler" tweetler'i ile savunma yalanına sığındı. Halbuki HSYK 2'nci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz açıklamasında savcılarla hakimin savunmalarının sonuna kadar alındığını belirterek "İstedikleri tüm belgeler gönderildi. Müfettiş tarafından alınan savunmanın dışında ayrıca kurul tarafından da savunmaları istendi. Defalarca başka taleplerde bulundular, onlar yerine getirildi. Ek savunma hakları verildi. Ondan sonra karar verildi" dedi. Öz'ün attığı tweetlerden bazılı şunlar: "Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır.Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir", HSYK'da CB'nin atadığı türbanlı üye biz burada siyasal yargılama yapıyoruz diyerek, kararların kimin talimatıyla verildiğini itiraf etmiş."
25 ARALIK'IN SAVCISI
25 Aralık'ta darbe girişiminin ikinci ayağı için düğmeye basan savcıydı. Ülkenin önde gelen işadamlarına ve şirketlerine operasyon için Emniyet'e talimat verdi. Ancak, dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı devreye girip hukuksuz olduğu gerekçesiyle talimatlara uyulmamasını istedi. Akkaş, darbe boşa çıkınca basına yasadışı bildiri dağıttı. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atandı. Sonrasında ise tedbiren görevden uzaklaştırıldı. Daha önce de Beşiktaş Adliyesi'nde özel yetkili savcı olarak Hrant Dink cinayetine ilişkin ek soruşturmayı yürütüyordu. Paralel Yapıyı'ya yakın kamu görevlilerinin suçlandığı soruşturmayı sonuca bağlamadı. 2012'de Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'e yönelik iddianame hazırladı. Soruşturmaya bazı AK Partili politikacıları da dahil etmişti. Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde Kara ile birlikte yargılanıyor.