Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Ankara Keçiören'deki ikametgahı ile Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki çalışma ofislerine yerleştirilen böceklerin konulduğu tarihlerin TÜBİTAK yetkilileri tarafından çalıntı bir rapor hazırlanarak karartılmaya çalışıldığı ortaya çıkmıştı. Hazırlanan rapor TÜBİTAK kayıtlarında bulunamadı. Skandal, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin raporu istemesiyle ortaya çıktı.
Ocak 2012'de dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, TÜBİTAK'a gönderilen böceklerdeki poliüretan maddesinin sararma tarihini 4-5 Aralık 2011 olarak bildirdi. İlerleyen dönemde yazının ekinde rapor bulunmaması nedeniyle maddenin yeniden incelenmesi talep edildi.
Bunun üzerine Ulusal Elektronik Kriptoloji Araştırma Merkezi'nde başuzman olarak çalışan Gökhan Vıcıl imzasıyla poliüretan malzemenin 'Yaş Tayin Analizi' yapıldığı belirtilerek bir rapor MİT'e sunuldu. O raporda da böceklerin yerleştirilme tarihi olarak '4-5 Aralık 2011' yazıldı. Ancak böceklerle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda bu belgenin ABD kaynaklı bir teknoloji sitesinden kopyalandığı ve böceklerle bir ilgisinin olmadığı ortaya çıktı.
RAPORU KİM YOK ETTİ?
Böcek davasının seyrini değiştirebilecek bu skandal gelişmeler yaşanırken, davanın görüldüğü Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Mart 2015'te TÜBİTAK BİLGEM'den sözkonusu raporu talep etti. Bir skandal da BİLGEM'den mahkemeye gönderilen yazıyla ortaya çıktı. Buna göre, BİLGEM'deki yetkili kişiler mahkemenin talebi üzerine geriye dönük arama yaptı. Ancak mahkemenin istediği sözkonusu rapor bulunamadı. Hasan Palaz'ın analiz raporlarını kimseyle paylaşmadığı için raporun elektronik ortamda kayıt altında alınmadığı ve arşiv dosyasına da konulmadığı belirtildi. Bunun yanısıra arşiv dosyasına eklenen üst yazının da dosyadan yok edildiği tespit edildi. BİLGEM personeli S.G, böcek analiz raporu ile üst yazıyı zarf içinde alan Palaz'ın, "Bunu MİT'e kendim teslim edeceğim" dediğini ifade etti. Palaz, 'sahte' olduğu ortaya çıkan raporla birlikte üst yazıyı da 'kaybetti'.
ORGANİZE KANDIRMA
BİLGEM personeli S.G.'nin ifadeleri, Hasan Palaz'ın soruşturmanın seyrini değiştirmek istediğini ispatlıyor. Cihazların ne zaman konulmuş olabileceğine ilişkin bilirkişi raporu hazırlayanlardan TÜBİTAK görevlisi Hamza Turhan ise mahkemede, bilimsel deney yaptığını ve böceklerin 4 ile 8 Aralık tarihleri arası konulmuş olabileceğini belirtmişti. Ancak daha sonra TÜBİTAK laboratuvarlarında böyle bir inceleme yapılamayacağı ortaya çıkmıştı. Bu durum da böceği yerleştiren korumak için organize bir şekilde hareket edildiğini ve MİT dahil tüm kurumların kandırılmaya çalışıldığını açıkça gösterdi. (Yeni Şafak)