Vakıflı Köyü Ermeni Cemaat Vakfı Başkanı Cem Çapar, "Bu siyasi bir kararı benim ülkeme dayatamazlar. Türkler, Ermeniler, Araplar, Aleviler, Sünniler, Museviler hep birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Gerçek anlamda bir kardeşlik örneği sergiliyoruz. Dünya gelip Vakıflı'da yaşadığımız kardeşliği görsün" diye konuştu. Köy Muhtarı Berç Karton ise, "Köylü bu tartışmalardan rahatsız. Türkiye ve Ermenistan'ın dışında üçüncü ülkeler bu sorunu her yıl pişirip önümüze getiriyor. Sıkıntıyı biz çekiyoruz. Barışı, huzuru bozmak istiyorlar" dedi.
BEKLENTİM, ACILARIN ANLAŞILMASI
35 hanede 135 kişinin yaşadığı Hatay'ın Samandağ İlçesine 4 kilometre uzaklıkta Musa Dağı'nın yamacına kurulan köye, Ermeni vatandaşların Samandağ bölgesine 700 yıl önce yerleştiği Hıdırbey, Yoğunoluk, Eriklikuyu, Batıayaz, Kapısuyu, Yezur köylerinden geçerek gidiliyor. Vakıflı aynı zamanda Türkiye'de nüfusunun tamamı Ermeni vatandaşlardan oluşan tek köy olma özelliğini de taşıyor. 'Sözde Ermeni Soykırımı' tartışmalarını kaygıyla izlediklerini belirten Çapar, "Bu sorun tarihsel bir trajedi olmaktan çıkıp, siyasi bir mesele haline geldi. Alınan siyasi kararların ülkeme dayatılmaya çalışılmasından rahatsızlık duyuyorum. 100 yıl önce yaşanmış acıların artık içselleştirilip çözüme bağlanması gerekiyor. Hala siyasi etkilerinin devam etmesi 100 yıldan beri değişmediğimizi gösteriyor. Beklentim, acıların anlaşılması, tarihçilerin arşivlere girerek araştırma yapması ve sonuçlarının içselleştirilmesi" şeklinde konuştu.
VATİKAN'I VE TÜRKİYENİN TEPKİSİNİ KAYGIYLA İZLEDİK
Vakıflı'da huzur içinde bir yaşam sürdüklerine dikkat çeken Çapar sözlerine şöyle devam etti: "Her yıl bu konu gündeme getirilerek siyasi tartışma, polemik yapılıyor. Bizim dışımızda herkes bu konuyu konuşup, bir takım analizler yapıyor. Zaman zaman tartışmalarla acılarımıza, hatıralarımıza da saygısızlık yapılıyor. Biz acımızı da mutluluğumuzu da Türkler ve Ermeniler olarak oturup çözebiliriz, konuşabiliriz. Sorunun bu boyuta gelmesinin nedeni siyasi kararlar alan ülkeler. AP'nin aldığı kararla birlikte son dönemde bazı ülkelerde yaşanan tartışmalardan ben şahsım adına sıkıntı duyuyorum. Olayı artık tarihsel boyuttan çıkarıp başka mecralara götürdüklerini görüyorum. Vakıflı Köyü sakinleri, 1915 olaylarının 100'üncü yılında Papa Francesco'nun 1915 olaylarını anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde yaptığı açıklama ve Avrupa Parlamentosu'nun karar tasarısını kabul etmesine Türkiye'nin tepkisini kaygıyla izledi. Vakıflı'da Alevi, Sünni, Ermeni, Hıristiyan hepimiz birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz. Bu birliktelik tüm dünyaya örnek olsun" dedi.
DÜNYA GELİP VAKIFLI'DA'Kİ KARDEŞLİĞİMİZİ GÖRSÜN
Her nisan ayında bu meselenin ısıtılıp gündeme getirilmesinden dolayı gazete okumak ve televizyon izlemek istemediğini belirten Çapar şunları söyledi: "Biz Vakıflı'da, Türkiye'nin tek Ermeni Köyü'nde Türkler, Ermeniler, Araplar, Aleviler, Sünniler, Museviler hep birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Gerçek anlamda bir kardeşlik örneği sergiliyoruz. 'Hatay'da başkaları bizim gibi inanmıyor, düşünmüyor' diye onlardan nefret etmiyoruz. Bilakis, 'Allah onlara inandığı dinde yardım etsin' diye dua ediyoruz. Böyle bir kültürle yoğrulduk, böyle yaşıyoruz, istiyoruz ki bütün dünya buraya gelsin ve bu birlikteliği görsün. Bu son dönemdeki olaylardan ben şahsım adına sıkıntı duyuyorum. Televizyonu açıp haber izlemek istemiyorum o derece bir bıkkınlık geldi. Olay artık tarihsel boyuttan çıkıp siyasi boyuta geçti. İnsanların acılarının siyasi malzeme edilmesi hiç hoş değil, biran önce bu meselenin adının konulması ve yabancı ülkelerin parlamentolarında değil bu topraklarda Türklerle Ermeniler arasında bir çözüm bulunması ve adının bu topraklarda konması gerekiyor çünkü bütün bu acılar bu topraklarda Anadolu'da yaşandı. Bir an önce huzura kavuşmayı temenni ediyorum."
KÖYLÜ BU TARTIŞMALARDAN RAHATSIZ
Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı'nın muhtarı Berç Karton ise, "Her yıl pişirip, pişirip önümüze getiriyorlar. Maalesef bugüne kadar hiçbir ilerleme olmadı. Köylü bu tartışmalardan rahatsız. Üçüncü ülkeler ve bazı lobiler hep Türkiye'yi suçluyor. Ülkemizde yüzyıllardır yaşadığımız kardeşlik ortamına katkı sağlamıyor bu kararlar. Tarihçiler bu meseleyi en iyi çözecek kişilerdir. Sürekli meseleyi kaşıyarak barışı, huzuru bozmak istiyorlar. Bu devlet siyaseti. İki ülkenin çözeceği bir sorun. Bizi aşan bir durum. Ancak bu tartışmalardan dolayı huzurumuz kaçıyor. Vakıflı'ya her yıl binlerce yurttaş gelip ziyaret ediyor. Kimse, 'Burası Ermeni köyüdür' diye bize önyargıyla yaklaşmıyor. Ne Hatay'da ne de Türkiye'nin diğer illerinde bir sorunla karşılaşmadık. Tam tersi, köyümüze her dinden, milletten insan gelerek burada yaşanan huzur, kardeşlik ortamından dolayı memnuniyetlerini belirtiyorlar" şeklinde konuştu.