Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Ermeni tasarısına çok sert ifadelerle tepki gösterdi. Kararın aynen iade edildiği belirtilen açıklamada, "Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediği gibi, 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiştir. Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır. Avrupa Parlamentosu kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz" denildi.
"YOK YÜKMÜNDEDİR"
AB Bakanı Volkan Bozkır da Ermeni tasarısı kabulüyle ilgili açıklama yaptı. Bozkır yaptığı açıklamada 'Bu tür kararlar Türkiye için yok yükmündedir' dedi.
Avrupa Parlamentosu'nun, 1915 olaylarına ilişkin, "Ermeni Soykırımı'nın 100. Yıldönümü" başlıklı karar tasarısını kabul etmesine Dışişleri Bakanlığı'ndan kısa sürede tepki geldi. Yazılı bir açıklama yapan Bakanlık, açıklamayı Türkçe ve İngilizce olarak yayımladı. Kararının kabul edilmesinden yaklaşık yarım saat sonra açıklama yapılması dikkat çekti.
"AYNEN İADE EDİYORUZ"
Açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nun, Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine engel çıkarmakla tanındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa Parlamentosu, daha önce de denediği gibi, 1915 olayları konusunda yeniden tarih yazmaya heveslenmiştir. Bu heves, Türk karşıtı Ermeni propagandasının klişelerini harfiyen tekrarlayan, 15 Nisan 2015 tarihli gülünç bir karar metniyle sonuçlanmıştır. Avrupa Parlamentosu kabul ettiği kararla, zamanında uluslararası hukukla bağdaşmaz şekilde ve yetki alanını aşarak yapmış olduğu hatayı tekrarlamıştır. Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz. AB vatandaşlarının 2014'teki seçimlere yüzde 42 oranındaki katılımı, bu Parlamento'nun AB siyasi kültüründeki yerini zaten göstermektedir. Her bakımdan eşine az rastlanır 'tutarsızlıktaki' bu metni, anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceği belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz."
"ÇATIŞMA KÜLTÜRÜYLE BESLENENLERLE KURDUKLARI ORTAKLIKTA BAŞARILAR DİLİYORUZ"
AB'nin uzlaşı ve barış kültürü temelinde, demokrasi, insan hakları ve serbest piyasa ekonomisi gibi temel ilkeler bazında kurulduğunu, o metni kabul edenlerin herhalde anımsamadığı belirtilen açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'nda bugün kabul edilen karara destek veren siyasetçilere, Avrupa değerleriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan; nefret, kin ve çatışma kültürüyle beslenenlerle kurdukları ortaklıkta başarılar diliyoruz. Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olayları konusunda sergilediği bu selektif ve tek yanlı yaklaşımın, varoluş nedenini teşkil eden değerler hilafına, Türkiye'nin AB ile olan ilişkisine zarar verebileceği ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki meseleye çözüm getirmekten uzak kaldığı bir vakıadır" ifadeleri kullanıldı.
"BİLGİSİZLİK VE CEHALETLE AÇIKLANAMAZ"
"Tabiatıyla, bu karar sadece bilgisizlik ve cehaletle açıklanamaz" denilen açıklamaya şu ifadelerle devam edildi:
"Bunun arkasında, ne yazık ki, dinsel ve kültürel bağnazlık ile farklı görülen karşısındaki umursamazlık da yatmaktadır. Avrupa Parlamentosu Avrupa halkları arasında ortak bir geleceğin inşasına katkı yapmak istiyorsa, bunun farklı din ve kültürleri dışlayarak gerçekleşmesinin mümkün olmadığını bilmelidir.
1915 olayları konusuna gelince; Türkiye'nin son yıllarda hafıza ödevini layıkıyla yerine getirdiği ortadadır. Ermenistan'ın da en kısa sürede böyle bir olgunluk düzeyine ulaşmasını umut ediyoruz. Avrupa Parlamentosu üyelerinin, 1915 meselesiyle ilgilenmeden önce, kendi tarihleriyle yüzleşmelerinde, özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi insanlığın en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarını hatırlamalarında yarar vardır."