17 - 25 Aralık darbe girişiminin ardından devletin zirvesinin dinlendiği "Kriptolu telefonlar", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisinde ve konutunda bulunan böceklerle ilgili "Sahte Rapor" ve "Sahte Diploma" ile işe yerleştirmelerle sık sık gündeme TÜBİTAK'ın tepe isimlerine "Görevi Kötüye Kullanmak ve Evrakta Sahtecilik" iddiasıyla dün yeni bir operasyon yapıldı. Geçen hafta istifa eden eski Başkan Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Özel Kalem Müdürü Eren Yazıcıoğlu, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü eski Müdürü Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Kulak gözaltına alındı. Şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Yazıcıoğlu savcılıktaki ifadesinin ardından, Altunbaşak ve Kulak da sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Gözaltı listesinde daha önce "Sahte Böcek Raporu" ve "Sahte Diploma" soruşturmalarında tutuklu bulunan TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ile Marmara Araştırma Merkezi (MAM) eski Başkanı Prof. Dr. Murat Aydın da bulunuyor. Prof. Aydın, Kanada'nın Oshawa kentinde bulunduğu için gözaltına alınamazken, tutuklu bulunan Palaz'ın ise savcıya ifade vereceği belirtildi.
145 KİŞİYİ İŞE ALDILAR
Şüphelilerin 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra göreve başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın 31 Aralık 2013 tarihli "Bakınlıktan izinsiz işe alımı" yasaklayan genelgesini sümenaltı ettikleri belirtildi. Şüphelilerin genelge tarihinden sonraki iki ay içinde Paralel Yapı'yla bağlantılı 145 kişiyi 3 bin ile 5 bin TL arasında değişen maaşlarla işe aldıkları kaydedildi. Şüphelilerin yine işi kılıfına uydurmak için de 145 kişinin işe alım sözleşmelerini genelge tarihinden önce olacak şekilde hazırlayıp imza attırdıkları öne sürüldü.
'BU BİR RASTLANTI'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, operasyonda gözaltına alınan Yücel Altunbaşak'ın gözaltına alınmasına ilişkin, "4 gün önce görevden ayrılmasının soruşturmayla alakası yok. Biz, yaklaşık 20 gün önce Yücel Bey'in ayrılmasıyla ilgili karşılıklı mutabakata vardık. Bu bir rastlantı" dedi. Hasan Palaz'ın gözaltına alınmasıyla ilgili birkaç farklı konu bulunduğunu bildiren Işık, "Bunlardan bir tanesi böcek raporunun sahte çıkması. TÜBİTAK'ta kimyasal analizleri yapacak bir altyapı olmadığı halde sanki varmış gibi, ABD'deki bir internet sitesinde 'Bu kimyasal analiz nasıl yapılır?' diye bir dokümanı sanki kimyasal analiz raporuymuş gibi dava dosyasına koymuşlar ve burada bir sahte rapor üretmişler" dedi.