Aralarında Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu 8 tutuklu sanık, Şakran Cezaevi'nden iki araçla Akhisar'a getirildi. Sanıklar, Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki nezarethaneye alındı.
Duruşma için Manisa, Balıkesir ve İzmir'den madenci yakınları sabah saatlerinden itibaren ilçeye geldi.
Polis barikatından geçen aileler, üst araması ve kimlik taramasının ardından mahkeme salonuna alındı. Duruşma salonuna cep telefonu, bozuk para, çakmak ve pet şişe alınmadı.
Salona alınmayan bazı sendika üyeleri ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
"BU ECEL DEĞİL KATLİAM"
Duruşma için 1 yaşındaki kızıyla İzmir'in Kınık ilçesinden gelen Yeşim Yılmaz, sanıklarla yüzleşmek istediklerini belirterek, 'Bu ecel değil katliam. Kendilerini düşündüler, eşlerimizi düşünmediler. Çocuklarımızı yetim bıraktılar. Benim eşim 26 yaşındaydı, 3 kızımız vardı. Hayallerimizi, hayatımızı bitirdiler, 3 çocuğumla kaldım. Bugün mahkeme bitsin istiyorum, cezaları kesilsin. Ceza alırlarsa hem biz hem eşlerimiz daha huzurlu oluruz' dedi.
AİLELER YÜRÜDÜ
Öte yandan, Akhisar girişinde de toplanan madenci aileleri ve sivil topluk kuruluşları temsilcileri, duruşma salonunun bulunduğu alana kadar yürüdü.
ATALAY: DAVA BURADA GÖRÜLMELİ
Duruşmanın görüleceği salonun yanındaki parkta grup adına basın açıklaması yapan avukat Can Atalay, duruşmanın başka bir ilde görülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
25 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla bazı maden şirketi yöneticileri ve çalışanları hakkında açılan davada, tutuklu 8 sanık 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanıyor.
Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık hakkında ise bu suçları 'bilinçli taksirle' işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.