DHKP-C SLOGANLARI MÜZİK PARÇALARINDA
Afro Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Çağatay Balcı "Sol Terörizm, Propaganda ve Müzik" başlıklı araştırmasında Grup Yorum ve yasa dışı DHKP-C arasındaki bağlantıyla ilgili şu bilgilere yer veriyor:
Sol terör örgütlerinin temel eleman ihtiyacını karşılama havuzu olarak gördüğü gençliğe yönelik propaganda faaliyetleri içerisinde müzik grupları önemli bir yer tutmaktadır. Bu propaganda aracı, devlet tarafından kontrol altına alınabilmesi diğerlerine kıyasla daha zor olan, ayrıca gençler üzerinde daha büyük etkiye sahip olan unsur müzik gruplarıdır. *Zihni örgütsel ideolojik algı ve kodlarla şekillenmeye başlayan bireyin, mevcut siyasal-sosyal sorunların tek çözüm yolunun terörizm, çözüm için tek alternatifin ise söz konusu sol terör örgütü olduğu algısı ve imajına inandırılma evresi başlamaktadır. DHKP/C sloganlarının örgüte yakın Grup Yorum gibi müzik topluluklarınca eserlerinde kullanılması bu durumu açıklayan önemli örneklerdendir.
*Parçalarda, militanlar ve sempatizanlar tarafından tarihsel şahsiyet olarak kabul edilen isimleri mitleştirme görülmektedir. Örneğin DHKP/C örgütü için Mahir Çayan, Dursun Karataş, Sebahat Karataş, Sinan Kukul, TİKKO (Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu) - TKP/ML (Türkiye Komünist Partisi Marksist-Leninist) - MKP (Maoist Komünist Parti) örgütleri için ise İbrahim Kaypakkaya ve Ali Haydar Yıldız bu açıklamaya uyan misallerdir.
*Örgütün mahkum, tutuklu ya da güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda ölü ele geçirilen militanlarına kutsiyet ve itibar atfedilmesi, bu bağlamda militan ve sempatizanlar arasında devlete karşı nefret ve intikam duygularının yaratılması, geçmişte güvenlik güçlerinin müdahale hatalarından( işkence ve kötü muamele) kaynaklanan durumları kullanarak devlete karşı intikam duygusunu pekiştirmek de, onlara moral destek sağlamak da bu parçalarla yaygınlaştırılmaya çalışılır.
Kaynak: Yenişafak