Gülen'e yakınlığı ile bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Gülen'in mason olmadığını kanıtlamaya çalışırken, son gelişmeler 1964 yılında Türkiye Masonluğunda yaşanan bir skandalı akıllara getirdi.
1964 yılında bir gazetede Süleyman Demirel'in mason olduğu yönünde bir belge yayınlanmıştı. Belge gerçekti ancak siyasette büyük hedefleri bulunan Süleyman Demirel'in "mason değildir" belgesi alması gerekiyordu.
DEMİREL MASON OLDUĞU HALDE SAHTE "MASON DEĞİLDİR" BELGESİ VERİLDİ
Türk masonlarının ikiye bölünmesine yol açan, Süleyman Demirel'e 'mason değildir' belgesini veren ve masonluktan ihraç edilen Egeran haklı mıydı? Kendi anılarına göre, belge, masonların bağlı bulunduğu Büyük Loca yerine eski bir kuruluş olan "Türk Yükseltme Cemiyeti'nde kaydının bulunmadığı" şeklinde düzenlenmişti.
Süleyman Demirel'in, Adalet Partisi (AP) Genel Başkanlığı için Sadettin Bilgiç ve Tekin Arıburun ile yarıştığı 1964 kongresinde, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'ndan aldığı veya kendisine ikinci başkan Enver Necdet Egeran tarafından verilen 'kaydı yoktur' belgesinin sırrı ortaya çıkıyor. Demirel, o belge sayesinde AP Genel Başkanlığı seçimlerini kazanmış, o ana kadar Türkiye'de Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası çatısı altında bulunan masonlar ise Özgür Masonlar Büyük Locası'nın kurulması ile ikiye bölünmüştü.
DEMİREL'E SAHTE "MASON DEĞİLDİR" BELGESİ VERENLER MASONLUKTAN UZAKLAŞTIRILDI
Mason kamuoyunu aylarca meşgul eden olay aslında Ankara Vadisi'ndeki Bilgi Locası'nda 1956'da masonluğa kabul edilmiş, bir yıl sonra da kalfalığa yükseltilmiş Süleyman Demirel'e bu bilgilere rağmen verilen belgenin bazı masonlar tarafından kabul edilememesine dayanıyordu. Öyle ki bu olayın ardından Ekrem Tok'tan sonra Hür ve Kabul Edilmiş Mason Locası'na Üstad-ı Azam seçilen Egeran, tepkilerin durulmaması üzerine bu makamda ancak 8 ay kalabilmiş, hatta masonluktan da uzaklaştırılmıştı. Masonlar arasına bir daha 1985'te dönebilen Egeran, 2005 yılında, 98 yaşında hayatını kaybetmişti.
Bu gelişmeler üzerine Süleyman Demirel'e sahte "Mason değildir" belgesi verilmesi Türkiye masonluğuna pahalıya patlamıştı. Türkiye masonları "Hür Masonlar" ve "Özgün masonlar" olarak ikiye ayrıldı.
MESUT YILMAZ'IN BAŞVURUSU DA REDDEDİLMİŞTİ
1996 yılında ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın benzer bir başvurusu olmuş ve bu başvuru Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği tarafından reddedilmişti. Şimdi Fethullah Gülen'in başvurusunun Masonlar tarafından nasıl değerlendirileceği merakla bekleniyor.