DOSYA KAPATILMAK İSTENDİ
Soruşturma 2010'da başlamasına rağmen soruşturmayı yürüten Savcı Şadan Sakınan tarafından 2 yıl boyunca soruşturmanın yönü değiştirilerek, Meteksan İhalesine bağlandığı ve dosyanın kapatılmak istendiği öğrenildi. Emniyet amiri Ömer Güven'in soruların adaylara dağıtımında görev aldığı iddia ediliyor. Sınavda soruların tamamını yapan 3 bin 230 kişi içinde 198 kişinin askeri lojmanlarda oturdukları tespit edildi. Bin 150 kişinin ise akraba olduğu belirlendi. Sınavda 120'de 120 yapan 350 kişiden 70'inin karı-koca olduğu, 23'ünün akraba, 52 isinin ise aynı adreste veya komşu oldu- ğu anlaşıldı. KPSS 2010 kopya skandalında sınavın iptal edilmesiyle 268 bin kişi mağdur olurken, devletin sadece sınav masrafından 10 milyon TL zarara uğratıldı. ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir'in 2012'de savcılığa yazı yazarak arşivde yer darlığı gerekçesiyle 2010 KPSS soru kitapçıklarının yakmak suretiyle imha ettiği ortaya çıktı. Soruşturmada, 2009 soru kitapçıkları arşivde bekletilirken 2010'e ait kitapçıkların yakılması şüpheli bulundu.
10 KAMU KURUMUNA SIZMIŞLAR
Soruşturmada, sorular sızdırılmadığı gerekçesiyle iptal edilmeyen 2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı tespit edildi. Soruların servis edildiği Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Baki Saçı'nın bilgisayarında TÜBİTAK bilirkişileri tarafından yapılan incelemede KPSS Eğitim Bilimleri Sınav Soruları'nın yanı sıra KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavı soruları da bulundu. Soruşturma kapsamında, iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür sınav sonuçlarıyla Paralel Yapı'ya mensup 48 kişinin Başbakanlık, ÖSYM, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, BDDK, Milli Eğitim Bakanlığı, TRT, Üniversiteler, STK, Valilikler de işe alındıkları belirlendi.
'CUMHURİYETİMİZ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA'
Ankara
Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır."
İÇ ANADOLU BÖLGE İMAMI
KPSS operasyonundan önce Afrika'ya kaçtığı anlaşılan Cemil Koca'nın Paralel Yapı'nın İç Anadolu Bölge İmamı olduğunu SABAH yazmıştı. "Ahtapotun Kolları" isimli yazı dizisinde Koca'nın başta Adalet Bakanlığı ve Emniyet'e personel alımları olmak üzere birçok sınavın sorumlusu olduğu kaydedilmişti.