Pensilvanya'nın "Sümeyye Erdoğan'a suikast planını" soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, basına sızan "fuatavni" ile CHP'li Umut Oran arasında doğrudan mesaj (DM) yöntemiyle gerçekleşen yazışmaları, Twitter'ın San Francisco'daki merkezine başvurarak bizzat isteyecek. CHP'li Oran'ın, "Twitter'dan aldım" dediği ve avukatı aracılığıyla teslim ettiği 73 sayfalık mesaj dökümünü soruşturma için yeterli bulmayan Ankara Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu, ABD ile Türkiye arasındaki Adli Yardımlaşma Anlaşması kapsamında Twitter'a başvurmak için harekete geçti. Adalet Bakanlığı kanalıyla resmi yoldan yapılacak başvuru, CHP'li Oran'a ait "Umut OranCHP" adlı hesaba ilişkin mesaj trafiği ile sınırlı kalmayacak.
SAN FRANCISCO'YA TALEP GİDECEK
Akşam Gazetesi'nin ulaştığı bilgiye göre Savcılık, Oran'ın doğrudan mesaj yöntemiyle yaptığı yazışmaların yanı sıra, "fuatavni", "fuatavnifuat", "fuatavni_f" hesaplarından, DM yoluyla yapılan tüm yazışmaları da isteyecek. Savcılığın başvurusunda, mesaj akışına ilişkin bilgi ve belge istenen hesaplardan DM yöntemiyle paylaşılan, ancak daha sonra silinen mesaj bulunup bulunmadığı, paylaşıldıktan sonra silinen mesaj varsa, bu mesajların geri getirilip getirilemeyeceği de sorulacak. Twitter'ın, Cumhurbaşkanı'nın kızı Sümeyye Erdoğan'a yönelik suikast planı soruşturmasını yürüten savcılığın, resmi başvurusuna ne kadar sürede cevap vereceği ve talep edilen bilgi ve belgeleri paylaşıp paylaşmayacağı merak ediliyor.
KÖSTEBEK KORUMA KİM?
MİT ve Emniyet İstihbarat'tan bilgi isteyen savcılık, mesajlarda "Sümeyye Erdoğan'ın korumaları arasındaki bir kişinin suikastın yer ve zamanı konusunda bilgi vereceği" ifadesinde bahsedilen polisin kim olduğunu araştırıyor.
EN ERKEN 5 HAFTA
Twitter'dan geldiğini iddia ettiği 73 sayfalık dokümanı basına gösteren Umut Oran'ın bu iddiasındaki gerçeklik payı neredeyse yok denecek kadar az. Bir kişi, Twitter hesabındaki doğrudan yazışmalarını resmi olarak kendisine ya da bir başkası adına talep edebiliyor ve bu bilgileri farklı yöntemlerle elde edebiliyor. Ancak bu yöntemlerin hiçbirinde 15 gün içerisinde bilgiye ulaşılması mümkün değil. Twitter'in resmi sitesinde form doldurup destek bölümünden bu talepleri sıraya konuluyor ve cevap vermesi bir ayı geçiyor.
SAVCIYA KAÇ GÜNDE CEVAP VERECEK
Twitter'ın savcılığın resmi başvurusuna ne kadar süre içinde cevap vereceği şimdiden merak konusu oldu. Zira o süre Oran için turnosol kağıdı olacak.
Kaynak. Akşam