Ala, Meclis Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi'nin ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
YENİ SİSTEMİ ANLATTI
Polis kolejlerine ilişkin soruya İçişleri Bakanı, daha önce 5 polis kolejinden 4'ünün kapatıldığını belirterek şöyle dedi:
"En son iki yıl önce biri daha kapatıldı. 5 polis kolejinden 4'ünün kapatılması önceki yıllarda gerçekleşti. Bu son polis kolejine iki yıldır öğrenci alınmıyor. Son iki sınıfında öğrenci var. Nedeni yeni bir sisteme geçiliyor. Elbette mevcut problemlerde var. 2010 yılından itibaren yapılmış olan sınavlarla ilgili olarak şu anda hem adli hem idari soruşturma devam ediyor. Bu büyük sorundur. Yani milletin çocuklarının tamamının girdiği sınavının sorularının çalınmış ve birtakım insanlara ayrıcalık tanınmış olmasına dair ciddi soruşturma açacak ciddiyette iddiaların olmuş olması ciddi bir sorundur. Ancak bu olmasaydı bile polis kolejlerinin ve fakültesinin olması bir sorundur. Bu sistemin yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Gelişmiş ülke örneklerinden de yararlanarak daha sivil bir yapıya dönüşmesi bakımından bu karar alınmıştır.
Biz mevcut durumda da alınıp da devam edecek olan yani sınavla alınıp devam edecek olan eğitim sistemini yeniden dizayn ediyoruz. Ve yine sınavla polis olacaklar. Burada 5 ayrı sistem var, eğitim sistemi. Emniyet Genel Müdürlüğünde olan bir eğitim dairesini de kapatıyoruz. 5 ayrı sistemi ikili sisteme indiriyoruz. Hem polis amiri, müdürlerini eğitecek bir birim bir de polis memurlarını eğitecek bir birim olarak tanımlıyoruz. Hepsini de akademi bünyesinde topluyoruz."
"BAŞ KOMİSERİN İKİ KATI NEREDEYSE BİRİNCİ SINIF EMNİYET MÜDÜRÜ VAR"
Şu anda bin 754 birinci sınıf emniyet müdürü olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı, "Oysa bin 55 baş komiserimiz var. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Yani baş komiserin iki katı neredeyse birinci sınıf emniyet müdürü var. Komiser 2 bin 174. Emniyet müdürlerini hepsini toplarsanız müdür ve amir durumunda olan 10 bine yakın görevlimiz var ama bunun yarısı kadar baş komiser, yardımcısı var" diye konuştu.
Yeni sistem hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı, "Terfisi gelmiş olan herkesin terfi etmesi yerine ihtiyacımız kadar terfi edecek sisteme geçiyoruz.
Ne kadar ihtiyacımız varsa o kadar müdür olacak, komiser olacak. Daha da bu sistemi iyileştirme yönünde adımlar atacağız" dedi.
"MOLOTOF TABİRİ İLK DEFA GİRİYOR BİZİM YASALARIMIZA"
Molotof tabirinin ilk defa yasaya girdiğine dikkat çeken İçişleri Bakanı, "Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununda bu madde düzenlenmemişti, şimdi düzenliyoruz. İkaz ederek bedeni güç kullanarak silah dışındaki yöntemleri kullanarak önlenememesi hususu baş gösterirse o zaman tabi Molotof ile yakıcı maddelerle insanların hayatını, insanların alışveriş yapma özgürlüğünü belli bir grup insanın Molotof kullanarak ateş ederek yok etmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılıyor" dedi.