Türkiye, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Süleyman Şah'ın kabriyle Suriye'de sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşırken Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen söz konusu geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir" dedi.
HUKUK TEMELİNDE
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Süleyman Şah Türbesi'nin ve Saygı Karakolu'nun Suriye içindeki geçici nakil işleminin 22 Şubat 2015'te tamamlandığı belirtilerek nakil işleminin, türbenin ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde değişiklik anlamına gelmediği vurgulandı. Açıklamada, Suriye'de devam eden çatışmaların ve istikrarsızlık ortamının, Türkiye- Suriye sınırından 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi risk oluşturduğu ifade edildi. Türbenin hukuk temelinde anlaşmalarla kayda geçirilmiş Türk toprağı olduğu hatırlatılan açıklamada, "Türbe ve müştemilatı; Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inşa faaliyeti geçirmiştir. Son olarak, baraj inşaatı nedeniyle 1975'te bugünkü yerine taşınmıştır. Suriye'de devam eden çatışmalar ve süregiden istikrarsızlık ortamı, sınırımızdan 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneğiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi bir risk oluşturmuştur" denildi.
DÜNYA BASININDA İLK HABER OLDU
'Şah Fırat' operasyonu dış basın ve yabancı ajanslarda geniş yer buldu. BBC, France 24 ve Euronews gibi popüler haber kanalları, operasyona ilk haber olarak yer verdi:
BBC (İngiltere): Operasyonda Süleyman Şah'tan geri kalanlar ve türbeyi koruyan askerler Türkiye'ye getirildi.
New York Times (ABD): Türk ordusu, askerleri tahliye etmek ve türbenin yerine değiştirmek için Suriye'ye girdi.
Spuknik (Rusya): Başbakan Davutoğlu hiçbir merciden izin ya da yardım talep edilmediğini söyledi.
El Cezire (Katar): Operasyon başladıktan sonra sivil kayıplar olmaması için bölgedeki tüm taraflar bilgilendirildi.
Deutsche Welle (Almanya): 100 araç ve 572 personelle yapılan operasyonda, karakolda görev yapan 44 özel kuvvet askeri Türkiye'ye getirildi.
Haaretz (İsrail): Türk ordusu tarafından türbenin tahliyesi operasyonu başarılı bir şekilde tamamladı.
IRNA (İran resmi haber ajansı): Türk ordusu, Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi'nin kuşatılması gibi asılsız bir sebeple, Suriye topraklarını ihlal etti.
Le Figaro (Fransa): Süleyman Şah'ın mezarı uluslararası anlaşmalar kapsamında, Türkiye sınırına daha yakın bir bölgeye taşındı.
SURİYE: TÜRKİYE ONAY BEKLEMEDİ
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Süleyman Şah türbesini başka bir mekana taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye'nin İstanbul'daki Konsolosluğu'na resmi bir şekilde bildirdiğini duyurdu. Açıklamada, "Türk Dışişleri Bakanlığı, Süleyman Şah mezarını başka bir mekana taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye'nin İstanbul'daki konsolosluğuna resmi bir şekilde bildirdi. Fakat Türk otoriteleri 1921'de Türkiye ile o dönemin işgalci Fransız otoriteleri arasında imzalanan anlaşmanın öngördüğü gibi bu konuda Suriye'nin onayı beklenmedi" denildi. Açıklamada, "Türkiye'nin Süleyman Şah türbesine ilişkin anlaşmanın hükümlerini ihlal etttiği ve bu ihlalin yol açacağı sonuçlardan Türk otoritelerinin sorumlu olacağının" altı çizildi.
GEÇİCİ NAKİL
"Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Şah'ın kabriyle birlikte bu defa, Suriye'de sınırımıza mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır" ifadesi kullanılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen söz konusu geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir. "